Možemo! Osijek protiv gradske odluke da se kazni ostavljanje vode i hrane životinjama

Autor:

Pixabay

Platforma Možemo! Osijek protivi se odredbi novog komunalnog reda Grada Osijeka, usvojenog prije manje od mjesec dana,  kojom se kažnjavaju građani koji ostavljaju hranu i vodu za životinje na javnom prostoru.

Na konferenciji za novinare održanoj u petak u Osijeku predsjednica platforme Možemo! Osijek Katarina Kruhonja je kazala kako je to protivno i dosadašnjem imidžu grada Osijeka kao prijatelja životinja.

Ovaj komunalni red kaže da ukoliko ostavite hranu ili vodu na javnom prostoru za životinju bit ćete kažnjeni sa 70 eura, što u ovo vrijeme užasnih vrućina znači da ako ostavite vodu mačkama koje se kreću kao slobodnoživuće životinje po gradu napravili ste komunalni prekršaj i bit ćete sankcionirani, pojašnjava Kruhonja.

Grad Osijek i dalje okrutno: Ako po ovim vrućinama ostavite posudicu s vodom da se osvježi neka nesretna mačka, platit ćete 70 eura kazne

Dodaje kako je to protivno i Zakonu o zaštiti životinja koji traži od lokalne samouprave da napravi pravilnik o kućnim ljubimcima i divljim životinjama koji će ih štititi a ne im ići na štetu.

Napominje također da se zalažu za kažnjavanje ljudi koji bacaju hranu i ostavljaju smeće ali ne i one koji će brinuti o hranilicama i o mjestima gdje će mačke i druge slobodnoživuće životinje dobiti vodu.

Zalažemo se da Grad Osijek u komunalnoj infrastrukturi odredi mjesta za hranilice i pojilice namijenjenih slobodnoživućim životinjama te da u odabir najboljih modela uključi udruge i volontere za zaštitu životinja, poručila je Kruhonja.

Koordinator Platforme Možemo! Osijek Boris Kiš upozorio je pak da na osječkoj gradskoj plaži Copacabana nema javnih toaleta i nema slobodnog prostora za ležaljke i suncobrane kupača jer su ga zauzeli ugostiteljski objekti.

Apeliramo na Grad da osigura kemijske toalete i označi mjesto javnog toaleta, rekao je Kiš naglasivši kako i sam pravilnik Ministarstva turizma kaže da takvi ugostiteljski objekti mogu postojati ako je u njihovoj neposrednoj blizini osigurano korištenje javnog toaleta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.