Grad Osijek i dalje okrutno: Ako po ovim vrućinama ostavite posudicu s vodom da se osvježi neka nesretna mačka, platit ćete 70 eura kazne

Autor:

Pixabay

Za vrijeme ovih nesnosnih vrućina, kada temperature prelaze i 30 stupnjeva Celzijusa, životinjama je, baš kao i ljudima, nasušno potrebna voda.

Štoviše, mnoge životinje puno teže podnose vrućinu od ljudi, odavno su to potvrdili znanstvenici, stoga mnoge udruge za zaštitu životinja u ovim ljetnim mjesecima mole građane da vani ostave posude s vodom – za sve nesretne lutalice, odbačene pse, mačke, divlje životinjice koje prilaze gradovima, ptice …

Mace i odbačeni psi dehidriraju

Veterinarske ambulante, naime, pune su ljubimaca, nezbrinutih pasa i mačaka, koje su doživjele neku vrstu toplotnih udara i koje su dehidrirale gotovo do ugibanja, a koje su potom dobri ljudi pokupili sa ceste u namjeri da im pomognu.

Udruge educiraju građane da vodu ostave u težim posudama kako se ne bi lako prevrnule i da, ako su u mogućnosti, zamijene vodu svježom kada ova u posudi na suncu postane vrela.

I dok brojne udruge i angažirani volonteri godinama osvještavaju ovo pitanje, apelirajući na empatiju i savjest građana, Grad Osijek taj isti čin i dalje – kažnjava.

Povisila se kazna na 70 eura – taman da građani promisle isplati li se dobro djelo

Naime, službena Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka iz ove godine, u članku 89. kaže:

“Na površine javne namjene nije dozvoljeno ostavljati bilo kakvu vrstu otpada ili na druge načine onečišćivati iste, a osobito se zabranjuje ostavljanje posuda za hranu te hranjenje životinja”.

Potom se, niže u tekstu, u članku 139, navodi

“Novčanom kaznom u iznosu od 70 eura kaznit će se fizička osoba ako: ostavlja posude za hranu i vodu ili hrani životinje (članak 89. točka 9.).

Prije par godina Grad Osijek isti je potez proglasio prekršajem i sankcionirao ga je s 200 kuna, a sada je kazna narasla na 70 eura.

U ‘komunalnom’ nikoga da komentira odluku

Nazvali smo Grad Osijek, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, kako bismo dobili komentar. Gospođa tajnica dva puta je bezuspješno spajala, a ni na poziv, na izravan broj Odjela nitko se nije javio.

Photo: Facebook/Screenshot

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.