Možemo li zaista u 21 dan stvoriti zdravu naviku ili se riješiti loše?

Autor:

Pixabay

Koliko ste već puta prestajali pušiti ili koliko ste već ponedjeljaka kretali na treninge ili se, pak, opraštali od slatkiša iz najdonje ladice u kuhinji? Dao bi se tu nanizati i pozamašan broj nedjelja navečer u kojima ste odlučili da ćete sutra biciklom umjesto automobilom na posao, no do jutra je ta odluka ishlapjela zajedno sa snom koji ste zaboravili dok ste prali zube?

Mijenjanje navika – zvuči teško. Mijenjati nešto što se toliko ukorijenilo da je postalo automatska reakcija. No, postoji mišljenje da treba samo ustrajati 21 dan i nova navika implementirana je u život te postaje rutina. No, je li zaista tako jednostavno? Vidjet ćemo u nastavku.

Zašto baš 21 dan?

U knjizi objavljenoj 1960. pod nazivom Psycho-Cybernetics, estetski kirurg dr. Maxwell Maltz piše: “Obično je potrebno oko 21 dan da se postigne bilo kakva zamjetna promjena u mentalnoj slici. Nakon plastične operacije prosječnom pacijentu treba oko 21 dan da se navikne na svoje novo lice. Kada im se amputira ruka ili noga, ljudi ‘fantomski ud’ osjećaju oko 21 dan. U novoj kući moramo živjeti otprilike tri tjedna prije, nego što je počnemo doživljavati domom. Ovi, i mnogi drugi uobičajeni fenomeni pokazuju da je potrebno oko 21 dan da stara mentalna slika nestane i stvori se nova”.

Maltz sugerira da ljudima treba otprilike 21 dan da se prilagode promjeni. I tu je možda u pravu, no prilagođavanje, odnosno navikavanje na nešto nije isto što i stvaranje navike – formiranje automatskog odgovora na situaciju. Drugim riječima, prilagodba na nešto novo prilično je drugačija od reagiranja ili djelovanja na novi način.

Izgleda da je dr. Maltz pogrešno shvaćen.

66 je novih 21

Kasnija istraživanja sugeriraju da je prosječno vrijeme potrebno za usvajanje navike najčešće duže od 21 dana, a ponekad može biti i kraće. Ovisno o kompleksnosti navike, karakteru i motivaciji osobe koja ju usvaja.
Prema studiji objavljenoj u časopisu “European Journal of Social Psychology”, vrijeme koje su ispitanici trebali kako bi nova navika postala rutina, variralo je između 18 i 254 dana, s prosjekom od oko 66 dana.

Razumljivo je zašto je pravilo 21 dana postalo popularno, iako “ne drži vodu”. Zvuči jednostavno i lagano. No, ne treba očajavati. Iskoristite 21 dan za zagrijavanje. Upoznajte sebe (koje su vam slabe točke po pitanju određene navike, a u čemu ste jaki), postavite realna očekivanja i fokusirajte se na postupnu i dosljednu promjenu koja je ključna za usvajanje pozitivnih navika.

Možda će vam trebati 66 dana, možda 200. Bitno je da ne odustajete. Čak i kada pokleknete pa zapalite nakon mjesec dana nepušenja. Sutra je novi dan. Nastavite sa stvaranjem dobre navike tamo gdje ste stali prekjučer, prije, no što ste uzeli pauzu za cigaretu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.