Mostarci ‘glasuju’ u znak prosvjeda što nema izbora

Autor:

Sarajevo, 02.10.2016 - U Bosni i Hercegovini u nedjelju u 7 sati otvorena su glasaèka mjesta na kojima nešto više od 3,2 milijuna registriranih biraèa ima priliku birati novi sastav tijela lokalne vlasti.
foto HINA/ Fena/ Emir Buriloviæ/ ds

Više nevladinih organizacija organiziralo je u nedjelju u Mostaru ‘glasovanje’ na tri lokacije u gradu u znak prosvjeda što građani ne mogu birati vlast kao u ostatku Bosne i Hercegovine, budući je Ustavni sud BiH osporio posebne odredbe izbornog zakona za taj grad.

Nekoliko udruženja građana organizirala su akciju naziva ‘Izbori se za Mostar’ te na tri lokacije organizirali ‘glasovanje’.

Glasnogovornica Vijeća mladih grada Mostara Tajma Tiro rekla je kako su tom akcijom željeli pitati građane što misle o nemogućnosti glasovanja.

“Potaknuti činjenicom da je Mostar jedini grad koji nema lokalne izbore odlučili smo se na takvu inicijativu koja potječe isključivo od mladih ljudi”, rekla je Tiro.

Ustavni sud BiH osporio je 2010. godine odredbe izbornog zakona za Mostar koje je ranije nametnula međunarodne uprava u toj zemlji nakon prigovora hrvatskih stranaka zbog nejednake vrijednosti glasa u pojedinim izbornim područjima.

Međunarodna zajednica nije željele ponovno intervenirati u odredbe izbornog zakona BiH o Mostaru, nego je taj posao prepustila lokalnim političarima koji se nisu mogli dogovoriti oko njegovih izmjena.

Zadnji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008.  Jedinu vlast u gradu predstavlja gradska uprava kojoj je na čelu gradonačelnik Ljubo Bešlić, dok je Gradsko vijeće raspušteno prije pet godina.

OZNAKE: prosvjed, izbori, BiH, mostar

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)