Mornar: Nadam se da neće biti novih izbora, za taj novac možemo izgraditi desetak novih škola

Anto Magzan/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je u petak u Dubrovniku prigodom svečanog otvorenja novih prostorija Osnovne škole Lapada kako se nada da se neće ići u ponovne izbore jer bi se s tim novcem moglo izgraditi desetak novih škola.

Na svečanom otvorenju novih prostorija, gradskog projekta vrijednog 7,5 milijuna kuna, Mornar je istaknuo kako je to prekrasna inicijativa, ali, dodao je, polovica škola u Hrvatskoj još radi u dvije smjene, a njih četiri i u tri smjene.

“Ovo je prekrasna inicijativa, idemo u smjeru jednosmjenskog rada u školama, ali daleko smo od toga. U Hrvatskoj postoje četiri škole koje rade u tri smjene, a samo polovica svih škola u Hrvatskoj radi u jednoj smjeni. Ja bih jako volio da sve škole rade u jednoj smjeni i da imaju cjelodnevnu nastavu, ne samo prva četiri razreda, nego i stariji razredi. Zašto djeca ne bi imala aktivnosti nakon škole ili pomoć od učitelja u pisanju zadaća”, rekao je Mornar, koji je na pitanje koliko vremena treba da sve škole rade u jednoj smjeni odgovorio kako je to teško procijeniti.

Sve ovisi o novcu, istaknuo je, dodajući kako se nada se nećemo ići na ponovljene izbore jer bismo za taj novac mogli izgraditi još desetak novih škola.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić tom je prigodom istaknuo kako će ulaganje u obrazovanje u njegovu mandatu biti prioritet.

“Ovo je gradska investicija, škola će raditi u jednoj smjeni. U obrazovanje se ne može malo uložiti i obrazovanje će biti moj prioritet”, istaknuo je Vlahušić.

Ravnateljica Osnovne škole Lapada Mirjana Kaznačić istaknula je kako ta investicija dolazi u vrijeme kada škola slavi 70. obljetnicu te da će taj projekt omogućiti jednosmjensku nastavu. “Škola Lapad ulazi u 12 novih učionica, a od toga su četiri potpuno nove, što nam omogućuje jednosmjenski rad. Radovi su trajali godinu dana i završili sa samo desetak dana zakašnjenja”, dodala je. Inače u sklopu te investicije obnovljeno je osam učionica, uređen je produljeni boravak te izgrađene četiri nove učionice i kuhinja. U gradnju je uloženo 6,9 milijuna kuna, a u opremanje škole 600 tisuća kuna.

Komentiraj