MORH Sljedeći tjedan MORH šalje formalne zahtjeve za ponudu za nabavu borbenih aviona

Autor:

Zagreb, 20.06.2017. - Sjednica saborskog Odbora za obranu. Na fotografiji potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstièeviæ. 
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Ministarstvo obrane (MORH) će sljedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država – Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16), s ciljem donošenja odluke do kraja ove godine, izvijestio je MORH u četvrtak u priopćenju o službenom posjetu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića SAD-u gdje je o tome izvijestio i američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a, navodi MORH u priopćenju te prenosi Krstičevićeve riječi: “Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane”.

MORH će formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona poslati sljedeći tjedan, a postupak će se “voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku”.

Po primitku ponuda, navodi MORH, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

“U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom, jer se ipak radi o važnoj, višegodišnjoj suradnji i razvoju strateškog partnerstva. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijena paketa, ali i o modalitetima otplate. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje kupujemo avion, te će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo”, stoji u priopćenju.

MORH ističe da će projekt nabave zrakoplova biti projekt cijele Vlade te će uključivati Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, kao i ostale relevantne državne institucije.

Zbog složenosti projekta nabave aviona, dodaju iz MORH-a, intenzivno se proučavalo iskustva drugih država, članica NATO-a, i onih koje su bile suočene s problemom zamjene ili modernizacije borbene eskadrile, kao što su npr. Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka.

“Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine”, stoji u MORH-ovom priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)