Moldavija drastično smanjuje broj ruskih diplomata u zemlji zbog “neprijateljskih akcija”

Autor:

epa10729898 Moldova's Foreign Affairs and European Integration Minister Nicu Popescu speaks during a press conference in Chisinau, Moldova, 06 July 2023. Minister Popescu addressed Moldova's European Union aspirations, with the integration agenda and reforms.  EPA/DUMITRU DORU

EPA/DUMITRU DORU

Moldavija je u srijedu priopćila da drastično smanjuje broj diplomata koje Rusija može imati u svom veleposlanstvu u Kišinjevu zbog godina “neprijateljskih akcija” i medijskih napisa o mogućoj špijunskoj opremi instaliranoj na krovu veleposlanstva.

Odnosi između Rusije i Moldavije pogoršali su se nakon što je predsjednica Maia Sandu oštro osudila rusku invaziju na Ukrajinu i optužila Moskvu da ju želi svrgnuti s vlasti.

“Složili smo se da je potrebno ograničiti broj akreditiranih diplomata iz Rusije, kako bi bilo manje ljudi koji pokušavaju destabilizirati Republiku Moldaviju”, rekao je ministar vanjskih poslova Nicu Popescu na sastanku vlade.

Osoblje veleposlanstva bit će smanjeno na 25 s više od 80, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u odvojenom priopćenju, čime će se rusko veleposlanstvo uskladiti s diplomatskom misijom Moldavije u Moskvi.

Rusija bi odluku trebala provesti do 15. kolovoza, poručio je Kišinjev.

“Dugi niz godina bili smo predmet neprijateljskih ruskih akcija i politika. Mnoge od njih su odrađene preko veleposlanstva”, rekao je Popescu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je na tjednom brifingu da odluka Moldavije “neće ostati bez odgovora”, istaknuvši da je riječ o “još jednom koraku u uništavanju bilateralnih odnosa” između zemalja.

Kremlj je poručio da žali zbog odluke Moldavije i optužio je rukovodstvo zemlje za poticanje “rusofobije”.

“Nažalost, Kišinjev namjerno dovodi naše odnose u vrlo jadno stanje”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Popescu je u svojoj izjavi aludirao na pisanje The Insidera i televizijskog kanala Jurnal TV o opremi instaliranoj na krovu ruskog veleposlanstva koja bi se mogla koristiti za špijuniranje.

Taj je izvještaj potaknuo moldavsko ministarstvo vanjskih poslova da pozove ruskog veleposlanika kako bi dao objašnjenje.

Zaharova je rekla da je optužba za špijuniranje “fantazija koja nema nikakve veze sa stvarnošću”.

Ruski veleposlanik u Moldaviji Oleg Vasnecov rekao je da su veleposlanstvu potrebne antene jer je izgrađeno krajem 1990-ih. “Da telefonija i internet rade dobro, vjerojatno ne bi bilo potrebe za stalnim nadogradnjama”, rekao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.