Sindikat hrvatskih željezničara zatražio je u ponedjeljak pokretanje postupka mirenja radi mogućeg štrajka, jer u HŽ-ovim Pružnim građevinama poslodavac namjerava otpustiti novih tristotinjak radnika.

Nakon što je broj zaposlenih u Pružnim građevinama, otpuštanjem dijela sezonskih radnika i dijela radnika s kojima je ugovor o radu raskinut sporazumno, smanjen s oko 2200 na oko 1400 radnika, u tijeku je otpuštanje još oko 300 radnika, priopćio je sindikat.

Poslodavac nije prihvatio da zajedno sa sindikatom izradi pravila i kriterije po kojima bi se određivao višak radnika, iako su takva pravila i kriteriji utvrđeni u HŽ Infrastrukturi kao matičnom društvu, kao i u svim ostalim društvima Hrvatskih željeznica. Poslodavac 300 radnika namjerava otpustiti jednostranom odlukom i po jednostrano donesenim kriterijima, tvrde sindikalci.

Sindikatu hrvatskih željezničara, kao potpisniku Kolektivnog ugovora, takvo neuvažavanje interesa radnika nije prihvatljivo, pa poslodavcu stoga dostavlja zahtjev za pokretanje postupka mirenja radi mogućeg štrajka, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.