Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini je u utorak pozvala Europljane na dodatna ulaganja i suradnju u obrani i sigurnosti, u sklopu globalne strategije vanjskog djelovanja bloka.

“Hitna su ulaganja u sigurnost i obranu”, ocijenila je visoka europska predstavnica u dokumentu na 32 stranice davno predviđenom koji je objavljen tijekom summita posvećenog izlasku Velike Britanije, koja je uz Francusku jedina prava vojna sila EU.

“Moramo zajedno izvršavati naše odgovornosti, kao Europljani i to možemo jedino zajedno”, rekla je Mogherini prije predstavljanja teksta čelnicima. Ona je priznala da je Brexit izazvao kaos i nesigurnost.

“Potreban je cijeli niz sposobnosti obrane da bi odgovorili na vanjske krize, kao i jačanje sposobnosti naših partnera i jamčenje sigurnosti Europe”, navodi se u tom tekstu.

“Našem dobu prijeti egzistencijalna kriza, unutar i izvan EU. Unija je u opasnosti”, naglašava se.

“Danas terorizam, složene prijetnje, klimatske promjene, gospodarska i energetska nestabilnost naše narode i teritorij izlažu opasnostima”, stoji u tekstu.

U dokumentu se navodi više primjera u kojima EU treba preuzeti više odgovornosti.

Naglašava se i važnost ulaganja i solidarnosti u protuterorističkoj borbi i zaštiti od cyber napada.

Suradnja u obrani mora postati norma, inzistira ta “Globalna strategija” koja zamjenjuje tekst iz 2003.

“EU će nastojati stvoriti čvrstu europsku industriju obrane, koja je od temeljne važnosti za jamčenje autonomije odlučivanja i djelovanja Europe”, zaključuje se u tekstu.

Komentiraj