MOGHERINI: EU poziva Rusiju da preispita odluku o Levadi

FaH

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je u utorak Rusiju da preispita svoju odluku da institut za ispitivanje javnog mnijenja Levada centar proglasi stranim agentom.

Mogherinina glasnogovornica kazala je da je zabrinuta zbog te ruske odluke, posebno zato što je donesena dva tjedna prije nacionalnih parlamentarnih izbora.

“Još jednom pozivamo ruske vlasti da preispitaju svoje odluke o proglašavanju ruskih nevladinih organizacija ‘stranim agentima’, čime se očito želi ograničiti njihovu neovisnost i prijeti samom njihovu postojanju”, kazala je.

Rusija je do sada stranim agentima proglasila 141 organizaciju, smatrajući da se bave političkim djelovanjem za strane sile.

Rusko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u ponedjeljak da je prilikom nenajavljene provjere dokumenata utvrđeno da Levada djeluje kao strani agent.

Termin “strani agent” se, prema ruskom zakonu iz 2012., odnosi na skupine koje se financiraju iz inozemstva i koje su politički aktivne.

Zamjenik direktora Levade Aleksej Graždankin izjavio je u ponedjeljak za agenciju Interfax kako se nada da će se institut riješiti te etikete u bliskoj budućnosti.

“Smanjit ćemo broj naših ugovora sa stranim klijentima u nadi da će ta etiketa biti skinuta”, kazao je.

Levada je najcjenjeniji institut za ispitivanje javnog mnijenja u Rusiji. Iako redovito izvještava da Putina podržava više od 80 posto građana, smatra se da je neovisnija od državnih konkurenata VTsIOM-a i FOM-a.

Komentiraj