Moćni Hrvat naručio atentat na Cvitana zbog osvete

Pixsell

Cvitan mu je razbio poslovno carstvo, osujetio kriminalne planove i spriječio nastavak pranja novca preko offshore računa

Ubojstvo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana naručio je moćan Hrvat i to je učinio zbog bezobzirne osvete. Ta se osoba nalazi u ozbiljnim pravnim problemima, suočena je s iznimno dokumentiranim optužnicama, njenim se problemima ne nazire kraj, situacija joj se neprestano komplicira i sve je to dovelo do toga da se Cvitanu pokuša osvetiti ubojstvom. Radi se o osobi koja raspolaže znatnim osobnim bogatstvom i koja to ubojstvo može izdašno platiti.

“Čini se da je naručitelj svjestan teške, gotovo bezizlazne situacije u kojoj se nalazi. O koliko se bezobzirnom činu radi, pokazuje i to da Cvitanovim ubojstvom ta osoba sigurno ne bi olakšala pravne probleme u kojima se nalazi”, tvrdi za Nacional visoki pravosudni izvor.

Cvitan se našao na udaru tog moćnog Hrvata jer je svojim radom uspio razbiti njegovo poslovno carstvo, osujetio njegove kriminalne planove i jer ga je po svemu sudeći spriječio u daljnjem pranju novca preko offshore računa. Već se sada može tvrditi da se radi o pokušaju izvođenja najozbiljnijeg i jednog od najnasilnijih kriminalnih činova u povijesti moderne Hrvatske.

U TRENUTKU KADA SU CVITANU pojačane mjere osiguranja, atentat je već bio u fazi izvođenja. Nije se radilo o tomu da su presretnuti razgovori ili da su prikupljene informacije da se Cvitanu prijeti ubojstvom, nego su te prijetnje dovele do konkretnih akcija.

Koncem proteklog tjedna informacije o povećanim sigurnosnim mjerama pod kojim se Cvitan našao prvi je objavio Jutarnji list, a potom je dodatne detalje u subotu o tom slučaju objavio i dnevni list 24sata. Te su se informacije plasirale u javnost iz jednostavnog razloga: kako bi se poslala jasna poruka da hrvatske institucije znaju što se priprema i kako bi se izvršitelje odvratilo od napada.

“Nitko još nije siguran je li se tim potezom odvratilo napadače. Zato te mjere i jesu toliko ozbiljne. Usude li se išta pokušati, odgovor će biti strašan, a i ovako im se ne piše dobro”, izjavio je za Nacional visoki pravosudni izvor.

  • ‘KADA SU CVITANU pojačane mjere osiguranja, atentat na njega već je bio u fazi izvođenja. Naručitelj je institucijama dobro poznat, a nastavi li se provoditi plan napada, odgovor će biti strašan’

Unatoč tomu, policija i ostale službe nastavljaju raditi na tom predmetu i prikupljaju dokaze koji bi mogli dovesti do privođenja naručitelja. “On im je jako dobro poznat. Vjerujem da će reakcija mjerodavnih institucija biti beskompromisna. Ako nigdje drugdje, u ovom se slučaju mora demonstrirati puna snaga institucija te poslati poruka svima onima koji na takvo što i pokušaju pomisliti. Imajući na umu o komu se ovdje zapravo radi, kao i tko je naručitelj, dođe li do njegova uhićenja zbog toga, bit će prilike da se jako dobro sagleda tko je sve i zašto odgovoran te tko je sve uzrokovao da se taj pojedinac usudio naručiti ubojstvo glavnog državnog odvjetnika”, izjavio je za Nacional izvor upućen u taj slučaj.

ISTI IZVOR NAVODI KAKO SE RADU na tom slučaju pristupa vrlo oprezno i da se zbog specifičnosti situacije prvenstveno nastoji zaštiti izvore i način na koji se došlo do informacija.

Tvrdi se da Cvitanovo ubojstvo planiraju izvesti kriminalci iz susjednih država, uz pomoć pojedinaca iz hrvatskog kriminalnog miljea. Slučaj utoliko podsjeća i na brutalno ubojstvo novinara i izdavača, ključnog osnivača Nacionala Ive Pukanića ujesen 2008. Kao i u njegovu slučaju, raspolaže se s indicijama da se Cvitana namjeravalo ubiti i podmetanjem eksploziva, ali to nije bio jedini zamišljeni način izvođenja atentata.

  • CVITANOVO UBOJSTVO prIpremaju kriminalci iz susjednih država, pa slučaj utoliko podsjeća i na brutalno ubojstvo novinara i izdavača, ključnog osnivača Nacionala Ive Pukanića tijekom 2008.

Cvitana su informirali o tomu kako je spriječen atentat na njega, a on se suzdržavao od bilo kakvih komentara i u kontaktima s predstavnicima mjerodavnih institucija.

SVE TO SU ZA NACIONAL POTVRDILA dva neovisna izvora koja imaju neposredna saznanja o tom slučaju. Cvitan se zbog svega odnedavno vozi u blindiranom Mercedesu, a pod jakim su mjerama zaštite i članovi njegove uže obitelji. Zaštita je pojačana i ispred zgrade Državnog odvjetništva, u Gajevoj ulici u Zagrebu. Ispred nje se nalazi nekoliko dodatnih automobila i pripadnika specijalnog policijskog osiguranja. Ni sam Cvitan ne zna sve pojedinosti kako ga se pokušava čuvati i kakva je doista razina njegova osiguranja.

“Cvitan je zbog svega i dalje ostao odlučan u nastojanju da se bori protiv svih nositelja organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Ovom slučaju pristupa hladne glave, ali odlučan da ga se privede do kraja, bez obzira na to što ga pokušavaju ubiti. Bit će tu i podosta iznenađenja jer ga prijetnje zasigurno nisu zastrašile”, zaključio je u neformalnom razgovoru za Nacional visoki pravosudni izvor.

Komentiraj