EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Mladi Novog Sada obilježili 40 dana “smrti demokracije” od pobjede Vučića na predsjedničkim izborima

Nekoliko desetaka građana Novog Sada izveli su u četvrtak predvečer sa skupinom studenata i mladih performans koji je predstavljao 40-to dnevni “spomen za demokraciju u Srbiji koja je ubijena na predsjedničkim izborima u travnju”, objavila je agencija Beta.

Sudionici performansa, koji je imitirao pravoslavni crkveni obred za umrloga 40 dana nakon pokopa, su bili obučeni u crninu, položili su cvijeće na križ koji je bio postavljen na centralnom dijelu Trga slobode i održali minut šutnje.

“Udovica u crnom” podijelila je sudionicima i crni flor koji su mogli da zakače na garderobu, a s razglasa je pušten Mozartov “Requiem “.

“Aleksandre Vučiću, mi dolazimo, nosimo pištaljke i slobodu. Ne bojimo te se, želimo slobodnu Srbiju u kojoj nema mjesta za tebe”, poručili su okupljeni.

Student Milovan Nikolić rekao je u “posmrtnom govoru” da je demokracija ubijena 2. travnja tijekom predsjedničkih izbora “ucjenama, zastrašivanjem i krađom”.

“Na predsjedničkim izborima u Srbiji nije pobijedila volja građana, već nasilništvo, zastrašivanje i ucjene. Demokraciju smo na ulicama ispraćali skoro mjesec dana, neki u crvenom, neki u žutom, da bismo ovaj dan svi dočekali u crnom”, rekao je Nikolić.

Poziv za skup u središtu Novoga Sada je na društvenim mrežama objavila skupina koja je organizirala prvi prosvjed zbog izbornih nepravilnosti dan nakon predsjedničkih izbora, koji se kasnije pretvorio u višetjedne prosvjede pod nazivom “Protiv diktature”.

Komentiraj