Mlađe se zove na cijepljenje jer stariji odbijaju AstraZenecu

Mlađi ljudi koji su se za cijepljenje prijavili preko platforme cijepise.zdravlje.hr počeli su dobivati pozive na masovno cijepljenje na zagrebačkom Velesajmu. U tijeku je, podsjetimo, još uvijek druga faza cijepljenja u kojoj se cijepe isključivo stariji od 65 godina.

“U nedjelju navečer stigao mi je mail u kojem me obavještavaju da sam na redu za cijepljenje. Malo sam se iznenadio, nisam očekivao tako brzo. Pa moji roditelji cijepili su se prije tri dana. Ponudili su mi AstraZenecu. Neću odbiti”, kazao je 37-godišnjak za portal Dnevnik.hr.

Ravnatelj NZJZ-a ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar objasnio je da ako su se mlađi na vrijeme prijavili, a nema više zainteresiranih starijih, onda i oni mogu doći na red. Šostar je preporučio građanima da ne odbijaju cijepljenje AstraZenecom. “Još nismo u fazi da biramo. Oni koji odbiju idu na začelje liste”, objasnio je.

Iz Ministarstva zdravstva objasnili su da je istina da se zovu mlađi, a razlog je to što se stariji pozvani ne žele cijepiti AstraZenecom.

“Ovaj tjedan masovni punkt na Zagrebačkom Velesajmu počinje raditi punim kapacitetom. Kako je riječ o velikom pogonu Paviljona br. 6 koji u dvije smjene može primiti do 5000 građana, a obiteljski liječnici su registrirali otkazivanja u prioritetnim narudžbama za utorak 13. travnja, pozvana je i mlađa populacija preko platforme cijepise.zdravlje.hr kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta”, odgovorili su iz Ministarstva.

“Važno je istaknuti kako je isključivi razlog pozivanja mlađih građana otkazivanje termina od strane starijih zbog nepovjerenja u cjepivo Astrazenece. Pozivi za srijedu 14. travnja slijedit će isti princip odnosno slat će se danas tijekom dana građanima iznad 65 godina i kronično oboljelima, te u slučaju otkazivanja, slobodni termini će se prepuštati ostalima koji su spremni odazvati se pozivu na cijepljenje”, zaključuju.

Od sljedećeg tjedna na Velesajmu se očekuje treća faza i cijepljenje i mlađih ljudi

Komentiraj