Od sljedećeg tjedna na Velesajmu se očekuje treća faza i cijepljenje i mlađih ljudi

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ Cecilija Rotim u ponedjeljak je komentirala proces cijepljenja na zagrebačkom Velesajmu. Istaknula je da se danas na Velesajmu prvi put cijepi u dvije smjene i kako planiraju cijepiti oko tri tisuće sugrađana iz druge faze.

Pozivi se, kaže, šalju putem platforme cijepise.hr, ali problem je što ljudi većinom ne potvrđuju dolazak na cijepljenje. “Nadam se da će osobe u idući danima potvrđivati dolazak na cijepljenje”, rekla je Rotim. Pojasnila je da oni koji odbiju cijepljenje AstraZenecom odlaze ponovno na kraj liste i čekaju novi poziv za cijepljenje.

U sljedećim danima, dodala je, očekuje se dolazak novih doza Pfizera i Johnson&Johnsona, ali jedan dio doza Pfizera mora otići na docjepljivanje. Potvrdila je da se na Velesajmu zasad cijepi samo AstraZenecom. “Podvojena su mišljenja, ali naši stručnjaci i EMA preporučili su da se može cijepiti ovim cjepivom i da nije opasno”, rekla je Cecilija Rotim za N1.

Na Velesajmu je dosad, dodala je, cijepljeno oko četiri tisuće ljudi. “Četvrtak i petak su pokazali da su naši sugrađani odgovorni i spremni za cijepljenje. Mogu reći da vidim svjetlo na kraju tunela”, istaknula je i otkrila kad bi se moglo krenuti u treću fazu cijepljenja, u kojoj bi cjepivo dobili i mlađi.

“Prvo ćemo pozivati osobe s platforme, a onda osobe preko liječnika obiteljske medicine. Ne možemo reći da krećemo u treću fazu, jer tek sad imamo zdravstvene djelatnike koji su izjavili da se žele cijepiti. Ovaj tjedan bih ostavila još za drugu fazu. Očekujem da bismo s trećom fazom mogli krenuti od idućeg tjedna”, objasnila je.

Komentiraj