Mlađe je slađe: Čupavouha lemurica Padme s 12 godina mlađim John Johnom dobila dvije bebe

Mlađe je slađe – potvrđuje to ljubavna priča čupavouhih lemura u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dvije crno-bijele ljepotice. Proširenje obitelji zagrebačkih čupavouhih lemura oduševilo je sve ljude posvećene očuvanju čudesnog životinjskog svijeta Madagaskara, izvijestili su iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

PHOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

“Padme je prije dvije godine u Hrvatsku stigla iz Italije, a John John iz Danske. Njihova ljubav koja je donijela potomstvo, sada je tema razgovora u zoološkim vrtovima diljem Europe. Naime, čupavouhi lemuri su prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN-a) kritično ugrožena vrsta i svaka je nova jedinka izuzetno vrijedna”, rekao je ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

Posljednji su se put čupavouhi lemuri na istoj adresi rodili prije 18 godina. Ovoga ljeta rođene čupavouhe lemurice zdrave su i dobro napreduju. Znatiželjne su i zaigrane, pa se sve odvažnije penju po svemu što ih okružuje.

PHOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

 

Iako lemuri na svijet dolaze teški svega 100 grama, već s pet mjeseci toliko su snažni da se uspješno penju na vrhove drveća. Uoči dolaska mladunaca na svijet, majka izrađuje gnijezdo od grančica, lišća te vlastite dlake. Za razliku od majki ostalih lemura koje dok se hrane, mlade nose na trbuhu, majke čupavouhih lemura svoje mlade drže u ustima ili ih ostavljaju na sigurnom. Spolnu zrelost čupavouhi lemuri dosežu s 20 mjeseci. Život provode u skupinama koje imaju do pet jedinki. Riječ je zapravo o obiteljima koje se sastoje od para i njihovih potomaka. Vlada matrijarhat – na čelu grupe je glavna ženka. Većinu vremena čupavouhi lemuri provode visoko u krošnjama drveća, a najaktivniji su u sumrak i rano ujutro kada traže hranu.

U prirodi, kišnim šumama istočnog Madagaskara, žive najviše 19 godina, a u zoološkim vrtovima je zabilježeno da mogu doživjeti čak 35 godina. U prirodi čupavouhe lemure ugrožavaju fosse, madagaskarski mesožderi slični mačkama, ljudi koji se bave krivolovom, te oni koji svojim djelovanjem pridonose uništavanju njihova staništa.

Mlađe je slađe! 😊Potvrđuje to ljubavna priča naših čupavouhih lemura. ♥️Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest…

Posted by Zoološki vrt grada Zagreba on Tuesday, September 22, 2020

Komentiraj