hina

Mjuzikl „Prošlih pet godina“ u varaždinskom HNK-u

Uz puno gledalište u varaždinskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK u petak je premijerno izveden mjuzikl „Prošlih pet godina“ suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna, u režiji Lee Anastazije Flegar, i to je prvi mjuzikl postavljen u varaždinskom kazalištu.

Mjuzikl „Prošlih pet godina“ (Last five years) dobitnik je Drama Desk nagrade za najbolju glazbu i tekst mjuzikla, igra se od SAD-a do Poljske, a 2014. godine je doživio i filmsku premijeru.

Riječ je o intimnom, komornom mjuziklu, punom nabijenih emocija, humora i odlične glazbe, a cijelu dramsku radnju nose samo dva lica – Cathy i Jamie. U varaždinskoj izvedbi to su Hana Hegedušić i Ivan Čuić, u alternaciji s Igorom Barberićom.

„Dramska struktura mjuzikla iznimno je zanimljiva. Cathy i Jamie paralelno pričaju svoju ljubavnu priču. Oni zajedno stvaraju sliku o povijesti veze koja je prerasla u brak. Jamie priča priču kronološki, od upoznavanja do raspada braka, dok Cathy to čini obrnuto, od kraja prema početku. Njihove priče vremenski se preklope na sredini, na činu vjenčanja“, kaže mlada redateljica Lea Anastazija Fleger, koju varaždinska kazališna publika pamti i po postavljanju predstave „Bog masakra“ Yasmine Reze.

U mjuziklu se pojavljuju razni glazbeni žanrovi. Ovisno o emociji te događajima u songovima izmjenjuju se pop, rock, jazz, latino, klezmer te klasična glazba. Glumce-pjevače prati bend od šest glazbenika, a dirigent je Stjepan Vuger.

Jasona Roberta Browna New York Times opisuje kao „vodećeg člana nove generacije kompozitora koji utjelovljuju visoke nade za američki mjuzikl“. Dobitnik je tri nagrade Tony za „Mostove okruga Madison“ i „Paradu“.

U sljedećih pet dana u varaždinskom HNK-u održat će se još pet izvedbi mjuzikla „Prošlih pet godina“, a Hana Hegedušić u kazalište poziva sve one koje vole mjuzikl i one „koji će tek postati ljubitelji mjuzikla“.

Komentiraj