Mještani Jakuševca Tomaševiću: “Izlazimo s traktorima! Mogla se dogoditi katastrofa, eksplodirati plin koji se taložio od 1964.”

Autor:

04.02.2022., Zagreb - Prosvjedno okupljanje ispred servisno operativnog centra Jakusevac. Povod prosvjeda je odlaganje glomaznog otpada te pustanje u rad novonabavljene drobilice za taj otpad. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Mještani Jakuševca iznimno su nezadovoljni drugim odronom na deponiju Jakuševec i najavljuju blokade prometnica. U N1 Dnevniku ispred pedesetak građana stala je Marina Murat. Objasnila je što točno žele i što im najviše smeta.

“Nakon jutrošnjeg događaja, eksplozije našeg “lijepog” brda, pod hitno smo se morali sastati kako bismo intervenirali. Ovo se više ne može dopustiti. Moramo se okupiti i zatvoriti Jakuševec. Ne možemo više ovo trpjeti”, kazala je Murat i nastavila:

“Mi smo spremni svojim životima ponovno nakon 2012. braniti odvoz smeća ovdje. Došlo je do nas, ovdje smo se rodili i više nema mogućnosti da se ovako nastavi. Nekako to moramo zaustaviti, makar našim životima. Nevjerojatno je što nam radi gradska uprava, vlast, svi živi…”

Ogorčenost i tuga

Izrazila je ogorčenost i tugu svime što se događa.

“Moramo prvo mirnim putem pokušati doći do rješenja, a ako to ne ide, izaći ćemo van s traktorima, kao naši seljaci. Zar mi nismo ljudi? Da moramo traktorima braniti dovoz smeća? Mogla se dogoditi katastrofa. Ne samo smrad, mogao je eksplodirati plin koji se taložio od 1964.”

Neki od njih razmišljaju preseliti se s Jakuševca.

“Tu sam rođena 1973. i udala se ovdje. Ne razumijem tko bi kupio moju građevinu kako bih odselila i otišla negdje drugdje? Nisam ovdje samo ja. Tu su mi muž, snaha, dva sina i unuci. Samo da se sluša naš glas, tragedija se mogla spriječiti. Ne nekog sa strane, samo nas se mora slušati jer mi ovo trpimo 24 sata na dan. Nitko nije došao nas pitati što treba napraviti. Godinama ovdje na tribinama sve izlažemo”, istaknula je Murat za N1.

Dodala je da će ostati okupljeni koliko god treba:

“Ostajemo svi zajedno, ovo više nema smisla.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.