MIŠO KRSTIČEVIĆ Plenković više neće biti onaj koji upravlja onako kako je to radio prethodnih godina

Autor:

Tomislav Čuveljak/NFOTO

Mišo Krstičević, član Predsjedništva SDP-a, gradonačelnik Ploča i kirurg u splitskoj bolnici, ušao je u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima u 10. izbornoj jedinici. Budući da se zbog izbornih rezultata počelo spekulirati s odlaskom Peđe Grbina s čela SDP-a, među njegovim potencijalnim nasljednicima počelo se spominjati i Krstičevića, ali se on zasad u razgovoru za Nacional o tome nije želio izjasniti.

Krstičević je za Nacional komentirao mogućnost oporbenih stranaka da ostanu dosljedne svojim predizbornim porukama, pa makar se možda formirala manjinska vlada i bez Zorana Milanovića.

Iako je politička trgovina ostala zaštitni znak HDZ-a, smatram da je javnost ozbiljno shvaćala poruke da nijedna oporbena stranka neće ući u koaliciju s HDZ-om. Jasno mi je da će se HDZ sada koristiti političkom trgovinom za formiranje parlamentarne većine unatoč činjenici da se dvije trećine birača izjasnilo kako ne želi da HDZ nastavi upravljati Hrvatskom. No to je uobičajeno za HDZ, a vrlo loše za Hrvatsku. Politička trgovina postala je ozakonjena. Pred europarlamentarne i lokalne izbore svi će biti oprezniji jer će ih građani jako kazniti ako krenu u dugom pravcu”, izjavio je.

Broj osvojenih mandata na izborima HDZ-u nije dovoljan da formira većinu. Već pregovaraju s Domovinskim pokretom, a možda će morati odustati i od suradnje s SDSS-om Milorada Pupovca, ali i ostalih manjinaca.

“Kako god to završilo, Plenković više neće biti onaj koji upravlja onako kako je to radio prethodnih godina. Činjenice su da netko iz opozicije može pogaziti izgovoreno te da HDZ još uvijek trgovinom može doći do potrebne mu većine. Krajnji rezultat ovih izbora u konačnici bi mogao biti sljedeći: HDZ nije pobijedio, ali ni oporba okupljena u Rijekama pravde predvođena SDP-om nije uspjela”, rekao je Krstičević za Nacional.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.