Zeljko Lukunic/PIXSELL

MIRO KOVAČ “Nije ‘lex Perković’, nego ‘lex Milanović'”

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u četvrtak je na svom Facebook profilu komentirao presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću. Kovač je napisao da je Perkoviću i Mustaću trebao suditi hrvatski sud, te dodao da se tako nešto više ne smije ponoviti.

“Borili smo se za to da u svojoj zemlji sami odlučujemo o sebi – i izborili smo se za slobodnu, samostalnu, demokratsku, tolerantnu i europsku Hrvatsku. Za to su ponajprije zaslužni hrvatski branitelji i bivša državna vlast predvođena prvim predsjednikom Republike Franjom Tuđmanom. Prisjetimo se uoči obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja tog povijesnog postignuća i ponosimo se njime. Žudili smo za vladavinom prava, nije je bilo u propalom komunističkom sustavu – koji smo u Hrvatskoj nakon prvih slobodnih i višestranačkih izbora 1990. godine odbacili. Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču je trebao suditi domaći, hrvatski, a ne strani sud. Tako nešto se nikad više ne smije dogoditi. U Hrvatskoj moramo imati snage, hrabrosti i zrelosti suočiti se sa svojom prošlošću, ma koliko to bilo bolno. Samo iskrenim, racionalnim i strukturiranim suočavanjem sa svojom prošlošću, sa zločinima počinjenima u ime jugoslavenskog i hrvatskog komunističkog sustava, ali i u ime za vrijeme Drugog svjetskog rata instalirane Nezavisne Države Hrvatske, moći ćemo izgraditi bolju budućnost. To dugujemo sebi i mlađim naraštajima”, napisao je Kovač na Facebooku.

Spomenuo je i bivšu Vladu Zorana Milanovića, te ‘lex Perković’ nazvao ‘lex Milanović’. “Bivša državna vlast Zorana Milanovića i Ive Josipovića, koji je kao predsjednik Republike tražio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti, ali to nije učinio u slučaju Lexa Perkovića, propustila je iskoristiti prigodu priključenja Hrvatske europskoj obitelji i pokrenuti neophodno suočavanje s prošlošću utemeljeno na nacionalnom, nadstranačkom konsenzusu. Zato je pravedno da se gaženje vladavine prava poznato kao Lex Perković naziva Lex Milanović”, zaključio je Kovač.

Komentiraj