Mirjana Rakić: “Ono što je Trump rekao je nečuveno, za prijevaru mora imati dokaze”

Stručnjakinja za vanjsku politiku Mirjana Rakić u srijedu je u RTL-u Danas komentirala američke predsjedničke izbore.

Donald Trump je u svom prvom obraćanju, dok se glasovi još nisu prebrojali, proslasio pobjedu i govorio o prijevari zbog koje će se žaliti Vrhovnom sudu. Rakić navodi da ju je iznenadila činjenica da je Trump to govorio vrlo smireno.

“Očito je da mu je netko dobro savjetovao. Iznio je gomilu podataka tako da on sam nije izjavio ja sam pobjednik, toliko mu je samo da nije mogao objaviti. Ali je objavljivao sve podatke koji su njemu išli u korist, u tom trenutku, da bi završio s poantom da treba zaustaviti glasanje. To je stvarno nečuveno, ali on je to izrekao. Te da smatra da svi glasovi koji se naknadno broje, su podložni prijevarama”, kazala je.

Tijekom srijede Trump je nekoliko puta na Twitteru objavio o ‘magičnom nestanku’ glasova. “A to što se njemu čini da je možda nešto magično nestalo, to su dodatni glasovi koji stalno stižu i koje nije lako izbrojati. Mislim da u Pennsylavaniji ima čak, prema zadnjim podacima, više od milijun glasova za registrirati i to ovih koji su došli poštom”, rekla je Rakić dodajući da je riječ o vrlo kompliciranom procesu.

Istaknula je da se Trump sudu može žaliti samo ako ima dokaze. “Ako on nema dokaze, a nije ih pokazao, onda se nema kome žaliti. To što on izaziva tenziju i napetost. On je, zapravo čovjek koji je sklon velikom showu i lako u njemu funkcionira, za razliku od Bidena, a i u takvim situacijama je dobar govornik, to je druga stvar”, kazala je.

Ipak, misli da do oluje nereda neće doći i da će se situacija smiriti.

Komentiraj