Mirela Holy: “SDP se kontinuirano kreće u spirali sukoba za vlast i moć u stranci”

Bivša SDP-ova zastupnica i komunikacijska stručnjakinja Mirela holy u petak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirala stanje u SDP-u i političku situaciju u zemlji.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin prije nekoliko je dana iz stranke isljučio neke članove. Mirela Holy navodi da i ovaj primjer pokazuje da SDP nije ništa naučio iz prošlosti. Inače bi, kaže, vidjeli da se stranka oporavlja, da joj ide bolje kad svi guraju u istom smjeru, kad zanemaruju taštine.

“Primjer su EU izbori 2019. na kojima je SDP ostvario dobar rezultat zato jer su zatomili sukobe. Kad se SDP bavi zauzimanjem pozicija moći u stranci, onda i rejting ide dole i sad je rejting jako nisko. Žao mi je jer SDP ima kvalitetne ljude, dugu tradiciju, nadala sam se da će s novim vodstvom nešto naučiti. Ne mislim samo na razdoblje Peđe Grbina, bilo je toga i u vrijeme Bernardića i Milanovića”, rekla je Mirela Holy.

Izbacivanje Rajka Ostojića i Gordana Marasa, koji se ranije nisu spominjali za isključenje, smatra Mirela Holy, priprema je za unutarstranačke izbore. “S obzirom na to da su postojale spekulacije da bi se Maras mogao kandidirati za predsjednika organizacije, a vodstvo procjenjuje da nema kontrole nad članovima. Mislim da su se na ovo odlučili da si očiste teren i imaju mogućnost staviti nekog svog”, rekla je.

Smatra da u SDP nema programskih sukoba, već se sve svodi na sukobe oko moći: “SDP se kontinuirano kreće u spirali sukoba za vlast i moć u stranci, tu nema programskih sukoba. Nalaze se u opoziciji, imaju priliku kreirati politike, a bave se samim sobom i osobnim sukobima. Ne vidim tu mogućnost oporavka.”

Što se tiče budućnosti SDP-a, Mirela Holy nije optimistična. “Situacija se u politici promijenila. Godine 2011. politika zaštite okoliša i zelene teme nisu bile dio mainstreama. Zbog klimatskih promjena situacija se promijenila. Možemo! ima podršku građana i mislim da će je imati. SDP ima ozbiljnog protukandidata na ljevici u situaciji u kojoj nisu shvatili što se događa, koje su greške i nisam optimistična oko budućnosti SDP-a. Ako će Možemo! pametno upravljati Zagrebom, Plenković bi se mogao naći u ozbiljnim problemima u smislu borbe za vlast na državnoj razini”, rekla je.

U situaciju u Domovinskom pokretu, kaže, nije dobro upućena. No, čini joj se da je Miroslav Škoro bio prisiljen na ostavku.

Komentiraj