Mirela Holy predstavila fantasy knjigu za mlade “Kraljevstvo Onkraja”

HINA/ Daniel KASAP

Nakon jednog “odraslog” romana koji je napisala još kao djevojčica, te tri publicističke knjige, bivša političarka, ministrica i saborska zastupnica Mirela Holy napisala je knjigu za djecu “Kraljevstvo Onkraja”, predstavljenu u ponedjeljak u Zagrebu kao stilski vješto pisan fantasy roman o odrastanju, prihvaćanju sebe i tome kako biti zadovoljan u vlastitoj koži.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladničke kuće Semafora, a o njoj je uvodno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića govorio urednik i ilustrator Boris Kugler.

Istaknuo je kako se knjiga zapravo sastoji od dvije knjige: “To je dvostruka knjiga, ali ne na način da je druga nastavak prve, već one naliježu na naročit način jedna na drugu”, rekao je Kugler.

Do polovice, s jedne strane, čita se ‘Knjiga prva’ s podnaslovom “Drvo svijeta”, a od polovice, ali sa suprotne strane, ‘Knjiga druga’ podnaslovljena “Kraljevstvo slijepaca”.

“Prva je knjiga intuitivna pretpostavka drugoj; prva je fantasy a druga detektivski roman, a ta su se dva žanra, koliko god to čudno zvučalo, u toj knjizi uspjela odlično spojiti”, dodao je Kugler, koji je i autor ilustracija.

Mirela Holy (1971.) voditeljica je specijalističkog diplomskog studija Upravljanje poslovnim komunikacijama Veleučilišta VERN. Poznata ponajprije po svojem političkom angažmanu – Holy je osnivačica stranke Održivi razvoj Hrvatske – ORAH, te je bila ministrica u vladi Zorana Milanovića –  ona je ujedno i velika zagovornica prava LGBT osoba i prava žena. Dobitnica je Nagrade Miko Tripalo za izniman doprinos demokratizaciji društva i promociji ljudskih prava za 2012. godinu.

Objavila je dosad i ekofeministički roman mit “Apokalipsa” (1991.), monografiju “Mitski aspekti ekofeminizma” (2007.), te u koautorstvu sa Sonjom Hodak, priručnik o uspješnom planiranju projekata i komunikacije “Komunikacijske (strategije) magije” (2012.).

Nakon knjige političke publicistike pret-a-porter priča o političkoj moći “Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju” (2017.), “najpoznatija hrvatska zelena vražica” napisala je i svoju prvu knjigu za djecu (i one koji se tako osjećaju) koja se žanrovski može svrstati u formu fantasy romana.

Hrabro suočavanje sa strancem u ogledalu

Glavna junakinja “Kraljevstva Onkraja” 11-godišnja je djevojčica Lile/Lali, koja ima svoje “drugo ja, stranca u ogledalu”, s kojim se mora suočiti i naučiti kako biti sretna i zadovoljna u svojoj koži iako se ne uklapa u očekivanja drugih.

Knjiga je najavljena kao roman o odrastanju koje, po autoričinu mišljenju, nikada ne završava, ali i kao roman o prihvaćanju sebe i vlastite različitosti, i tome kako biti zadovoljan sa samim sobom i istodobno prihvatiti i poštovati različitost drugih.

Književnica i novinarka Snježana Babić Višnjić istaknula je kako Holy u tome romanu pokazuje i upozorava da “iza prvog pogleda moramo baciti i drugi”.

“Taj je roman pun prevrata i zadivljujućih pustolovina, fantastike, mistike i svega onoga što očekujemo od štiva koje spada pod fantasy žanr, a čija fabula odlično korespondira s nemirnim duhom djeteta u odrastanju”, rekla je Babić Višnjić, napomenuvši kako je središnja poruka Mierle Holy u toj knjizi: “Usudite se otkriti tko ste, i otkrijte sebe svijetu hrabro”.

Holy je zahvalila svima koji su omogućili da ta knjiga ugleda svjetlo dana, a posebno svojem ilustratoru, istaknuvši kako se nada da će ona “naći svoje čitatelje i da će im pomoći”.

“U svijetu u kojem je sve postalo društvo spektakla, gdje se ne traže prave vrijednosti i prave kvalitete, nadam se da će ta knjiga malo usmjeriti pažnju djece, a i odraslih, prema istinskim vrijednostima svijeta u kojem živimo”, rekla je.

Izdavačica, književnica Silvija Šesto izrazila je dobrodošlicu Mireli Holy “u svijet književnosti za djecu i mlade”, istaknuvši kako ona piše “stilski vješto, s puno ljubavi, vizije i žara da educira i čitalački privuče”.

Komentiraj