Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica Žalac najavila osnivanje Savjeta za Projekt Slavonija

U narednom razdoblju očekuje se osnivanje Savjeta za Projekt Slavonija na razini Vlade, koji će pratiti sve vezano za taj projekt, najavila je u petak u Vinkovcima ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, podsjetivši da se iz strukturnih i investicijskih fondova EU do 2020. za taj projekt može povući 2,5 milijardi eura.

Ministarstvo predlaže, a Vlada prijedlog mora usvojiti, da u tom savjetu budu svi ministri vezani uz provedbu Projekta Slavonija – pet slavonskih župana, direktori pet županijskih razvojnih agencija, kao i saborski zastupnici s područja pet slavonskih županija, rekla je Žalac. Dodala je da bi se ovakvim sastavom postigla bolja kohezija te praćenje i informiranje o provedbi samog projekta.

Ministrica se u Vinkovcima, među ostalima, sastala i s gradonačelnikom Mladenom Karlićem i vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, a razgovaralo se o provedbi razvojnih projekata vezanih za Grad Vinkovce i županiju te međužupanijske projekte. “Mi ministri u Vladi RH spremni smo na izazove i u suradnji sa županima, načelnicima i gradonačelnicima po prvi puta sveobuhvatno provesti u djelo razvojnu regionalnu politiku, a što je u programu i mandatu ove Vlade sigurno prioritet. To je, dakle, ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske i razvoj potpomognutih područja. Mislim da je time konačno došao red i na Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, a što Vlada pokazuje i provedbenim mehanizmima”, istaknula je Žalac.

Najavila je kako do kraja mjeseca očekuje potpisivanje prvih ugovora vezanih za Projekt Slavonija, a odnose se na zdravstvene ustanove, kulturnu baštinu i druga područja, no o njima iz proceduralnih razloga još ne može govoriti.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić kazao je kako je na sastanku ministrica upoznata sa svim projektima, bilo da su završeni, u fazi evaluacije ili ih treba doraditi, a u cilju što boljeg korištenja sredstava iz EU fondova. Među prioritetnima naveo je projekt Poduzetničkog inkubatora vrijedan 3 milijuna eura, koji je dobio građevinsku dozvolu i kreće u realizaciju, a mladim poduzetnicima osigurat će prostor, infrastrukturu i sve drugo potrebno za njihov razvoj. Tu je i projekt Hrvatskog doma, projekt muzejskoga prostora za rimsko srebro, nadvožnjaka prema Borincima, projekt led rasvjete, uređenje gradskih vrtića i drugi projekti vrijedni zajedno više stotina milijuna kuna.

Župan Galić izrazio je zadovoljstvo što je ova Vlada konačno omogućila promjenu odnosa prema nerazvijenim krajevima, odnosno omogućila ravnomjeran razvoj Hrvatske. Izrazio je uvjerenje da će se angažmanom Savjeta za Slavoniju, Vlade, kao i županija, gradova i drugih realizirati programi, zaustaviti odlazak mladih i omogućiti da Slavonija, Baranja i zapadni Srijem počnu hvatati korak s razvijenim krajevima Hrvatske.

Komentiraj