Ministrica Šikić: Povećati izdvajanja za Drugi mirovinski stup

FaH

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić u petak se zauzela za povećanje izdvajanja sredstava za Drugi mirovinski stupa, nužnim istaknuvši redefiniranje mogućnosti investiranja Drugog mirovinskog stupa, kako bi on bio generator razvoja Hrvatske.

“Naša je interna preporuka u ovom trenutku da se moramo dogovoriti o povećanom izdvajanju za Drugi mirovinski stup”, kazala je Šikić na okruglom stolu u Splitu pod nazivom “Poticanje zapošljavanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji”.

Podsjetila je kako zemlje u okruženju imaju nešto povoljnije mirovine nego su u Hrvatskoj, a razlog tomu su, po njenom tumačenju, što one izdvajaju između 22 i 26 posto u mirovinske stupove, a u Hrvatskoj su ta izdvajanja 20 posto.

Hrvatska u mirovinske stupove izdvaja 20, a Srbija 25 posto

“Mi izdvajamo 20 posto za razliku od, primjerice, Srbije koja izdvaja 25 posto, a tih pet posto je jako puno. Ja ne kažem da sve to povećanje treba ići na poslodavce, ali moramo osmisliti model”, kazala je Šikić. Dodala je kako modele trebaju razraditi ekonomski stručnjaci te u javnoj raspravi iznjedriti najbolju opciju koja će pomoći da svaki pojedinac može dostojno živjeti od svoje mirovine, ali i da država ima koristi od tih fondova”.

Po njenim riječima, u ovom trenutku se u Drugom mirovinskom stupnju nalazi 76 milijardi kuna te bi “trebalo redefinirati mogućnosti investiranja Drugog mirovinskog stupa koji je generator razvoja svih zajednica, pa bi trebao biti i naše, a ne da služi samo kao pozajmica državi”. “Kako je rekao naš ministar financija Marić, Hrvatska i nije toliko zadužena kad ima 76 milijardi kuna u Drugom mirovinskom stupu, pa se na taj način i naš javni dug smanjuje vezano uz to”, istaknula je Šikić.

Dodala je kako stižu mlade generacije čiji će kapital vezan za Dugi mirovinski stup biti sve bolji i bolji jer imaju mogućnosti različitih ulaganja u rizične ili manje rizične fondove. “Što su veća sredstva u Drugom mirovinskom stupu, to je veća naša mogućnost za pregovaranje s bankama da se smanji njihov trošak rada. Sigurno je da u tome postoji dosta mjesta za pregovore,” poručila je Šikić.

Naglasila je kako mirovinski stup nije neodrživ i nikada neće pasti, jer dokle god postoji zaposlenih postojat će i mirovinski fond. “Pitanje je samo zamjenskih stopa kod umirovljenika, odnosno kolika će biti naša mirovina kad odemo u mirovinu. U ovom trenutku to je između 38 i 60 posto za pojedine strukture, a naša je želja da to dovedemo do 60 posto kao zamjenska stopa. U nekim jako dobrim vreemnima to je bilo čak 75 posto od posljednje plaće”, kazala je.

U Hrvatskoj je 216 tisuća nezaposlenih

Iznijela je najnovije podatke po kojima je u u Hrvatskoj 216.000 nezaposlenih, što je “dramatično drukčiji rezultat od gotovo 300.000 nezaposlenih krajem siječnja ove godine”, kada je aktualna vlada preuzela dužnost. “Mi smo se prilagodili potrebama tržišta i promijenili smo politiku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, radeći sukladno potrebama poslodavaca što je u ovom trenutku naročito bilo izraženo u turizmu”, rekla je Šikić.

Kritizirala je vladu Kukuriku koalicije, zamjerivši joj nepovlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda. “Potpuno je jasno da protekla administracija u tom području nije napravila ništa. Ono što nas je dočekaolo je suspenzija svih sredstava EU zbog niza propusta i pogrešaka u prijavi projekata. Nijedan povučeni euro i neodrađena akreditacija za upravo ovaj dio socijalnih fondova,” kazala je.

Komentiraj