MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE Sastanak o stanju na splitskom odlagalištu otpada Karepovcu

HINA

Mostov Ante Čikotić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara danas su hitno otputovali u Zagreb na sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, piše Dalmacija danas. Tema sastanka bit će stanje na splitskom odlagalištu otpada Karepovcu, a iz gradske uprave Splita kažu da sastanak nema veze s požarom, već s planom sanacije.

Karepovac je već godinama ekološka bomba Splita i Dalmacije, no dodatni problem javio se kada je požarna linija u ponedjeljak navečer prešla preko ovog odlagališta otpada. Iako je vatra ugašena, sve do današnjeg dana dolazilo je do povremenog izdimljavanja. Građani se zadnja 24 sata žale na nesnosan smrad.

“Ovo je tema koja nadilazi dnevnopolitičke teme i tiče se sigurnosti svih građana. O sadržaju sastanka javnost će biti upoznata nakon sastanka”, kazao je Čikotić.

Čikotić je danas objavio status na svome Facebooku vezano uz mjerenje koncentracije plinova na Karepovcu:

“Drago mi je da su mjerenja na CO2, NOx, H2S pokazala da nema štetnog utjecaja na kvalitetu zraka, međutim ako želimo biti u potpunosti sigurni potrebno je hitno i neodgodivo zatražiti od certificiranih ovlaštenika mjerenje produkata izgaranja koji nisu prezentirani u analizi Zavoda za javno zdravstvo. Ako se hoće kvalitetan uvid u problematiku i kvalitetno informirati javnost nije dovoljno mjeriti CO2, NOx, H2S. Potrebno je mjeriti heterocikličke aromatske ugljikovodike, PAH-ove, dioksine, klorirane ugljikovodike, alifatske i aromatske ugljikovodike, benzofurane i teške metale. Ovo pitanje nadilazi dnevnu politiku i želimo okupiti sve koji žele doprinijeti rješavanju ovog problema. Sanacija Karepovca i uvođenje sustavnog ekološkog gospodarenja otpadom s individualnom odgovornosti bit će nam prioritet u sljedećem razdoblju i za ovu konkretnu temu želimo izgraditi nacionalnu, gradsku platformu sa svim zainteresiranim dionicima stručnom javnosti, čelnicima i predstavnicima središnjih tijela, regionalne i lokalne samouprave kako bi zajedno napravili najbolji posao za građane Splita. Danas smo prihvatili poziv gradonačelnika i zajedno smo u ministarstvu na temu sanacije Karepovca. Moramo skupiti glave jer je zdravlje i kvaliteta zraka za sve građane na prvom mjestu”, napisao je.

Komentiraj