MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BIH ‘Dodik se ponaša primitivno’

Ivica Galovic/ PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je optužilo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za “primitivno” ponašanje koje ugrožava interese BiH kao države nakon što je Dodik dan ranije izazvao diplomatski incident odbivši se pozdraviti s američkom veleposlanicom u BiH Maureen Cormack.

Američka veleposlanica u nedjelju je sudjelovala na komemoraciju u Donjoj Gradini gdje je obilježena 72. obljetnica proboja logoraša iz Jasenovca. Ona je s ostalim diplomatama sjedila u prvom redu počasne tribine a Dodik je prišao i rukovao se sa svima osim s veleposlanicom Cormack koju je namjerno zaobišao.

“Pokušaji javnog ponižavanja i vrijeđanja diplomata najvišeg ranga drugih zemalja prevladana su diplomatska metoda, posebice kada je to usmjereno prema ljudima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju događajima važnim za zemlju domaćina kako bi se poklonili nedužnim žrtvama”, stajalište je Ministarstva vanjskih poslova BiH kojemu je na čelu Igor Crnadak, član Partije demokratskog progresa (PDP) i Dodikov politički suparnik.

U priopćenju se ističe kako je komemorativni skup i odavanje počasti žrtvama moralo biti odvojeno od dnevne poltiike i osobnih frustracija.

Dodik je ranije opetovano optuživao veleposlanicu Cormack kao glavnog krivca zbog činjenice da je potkraj prošle godine dospio na “crnu listu” SAD jer je označen odgovornim za ometanja provedbe Daytonskog sporazuma. Bio je to odgovor Washingtona na Dodikove višegodišnje opstrukcije u provedbi reformi i secesionističke prijetnje.

Svim građanima SAD zabranjeno je poslovanje s Dodikom a njemu je uskraćena mogućnost putovanja u tu zemlju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH istaknuli su kako je veleposlanica Cormack bila pozvani gost na komemoraciji pa pokušaji da ju se ponizi i uvrijedi na način na koji je to učinio Dodik ugrožavaju međunarodni ugled i RS i BiH.

Sama veleposlanica Cormack kazala je kako je u Donju Gradinu išla isključivo da bi odala počast žrtvama a da je postupci političara ne zanimaju.

“Političari govore sami za sebe, niti me brinu niti želim komentirati njihove geste”, kazala je američka veleposlanica.

Komentiraj