Ministarstvo pravosuđa predložilo nova pravila za Vrhovni sud

Ministarstvo pravosuđa predložilo je u petak, u skladu s preporukama Ustavnog suda, koji je odlučivao o ustavnosti postupka imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, izmjene Zakona o sudovima, piše u subotu Jutarnji list.

Izmjenama se precizno propisuje kako se stječe status kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i koji je točno manevarski prostor predsjednika RH. Sukladno novim zakonskim odredbama, postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i dalje će pokretati Državno sudbeno vijeće objavom javnog poziva, i to najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika.

Novi zakonski prijedlog propisuje da će DSV predsjedniku dostaviti samo pravodobne i potpune prijave kandidata te da će predsjednik o tim kandidatima u roku od osam dana zatražiti mišljenja Opće sjednice i Sabora. Ako pak predsjednik RH u roku od 15 dana od dana zaprimanja mišljenja niti jednog od kandidata ne predloži za predsjednika Vrhovnog suda, Državno sudbeno vijeće će poništiti javni poziv i najkasnije u roku od osam dana ponovno pokrenuti postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske objavom javnog poziva.

U Ministarstvu pravosuđa na čijem je čelu Ivan Malenica pojašnjavaju da ako predsjednik ni u ponovljenom natječaju u propisanom roku ne predloži nikoga od prijavljenih kandidata, ponovno se raspisuje javni natječaj. “Zakon ne propisuje koliko se puta takav postupak može ponoviti”, kažu u Ministarstvu.

Sadašnja je praksa da DSV zaprimljene prijave kandidata upućuje Uredu predsjednika koji o kandidatima traži mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

Ako predsjedniku Vrhovnog suda istekne mandat prije imenovanja novog predsjednika, iz redova sudaca Vrhovnog suda imenovat će se osoba koja će administrativno upravljati sudom, piše u subotu Jutarnji.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]