FaH

Ministar Tomo Medved u Karlovcu: Zajedništvo veterana treba biti temelj jedinstva u društvu

Čak 1.200 veterana iz svih županijskih podružnica odazvalo se na 21. Državne sportske igre Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH u subotu u Karlovcu, a kad su se postrojili na karlovačkom Trgu bana Jelačića, ministar branitelja u tehničkoj Vladi Tomo Medved poručio je kako ta slika zajedništva treba biti temelj za jedinstvo i perspektivu cijele zemlje.

 

Proglašavajući igre otvorenima, ministar Medved je ustvrdio kako je jedinstvo krasilo branitelje i u obrani domovine i svih godina koje su uslijedile te izrazio zadovoljstvo što su igre došle u Karlovac, grad heroj, budući da je velik broj Karlovčana branio Hrvatsku na svim bojištima, kao što je puno branitelja branilo Karlovac.

Osvrćući se na “pokušaje drugih zemalja da progone hrvatske branitelje”, predložio im je “da se suoče sa svojim narodom i sa svojom prošlošću i sa svojim zločinima” te naglasio da će Hrvatska, punopravna članaca NATO-a i Europske unije, graditi svoju zemlju na temeljima pravednosti, sigurnosti i prosperiteta.

“Pred nama je svjetla perspektiva, zajedno s mladima koje ćemo odgajati na temeljima krvlju stvarane domovine. Intenzivno smo, proteklih šest mjeseci, radili na izmjenama zakona, da se sva statusna i materijalna prava nađu u jedinstvenom zakonu, a ne kao što je dosad bilo, da su disperzirana u 250 različitih akata. To će rezultirati i drugačijim odnosom i percepcijom branitelja u društvu”, rekao je  Medved.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Đuro Dečak kazao je da je prije 21 godinu, kada su se prve igre organizirale u Čakovcu, bilo dogovoreno da će, u ime proslave pobjede u Domovinskom ratu, s igrama obići sve županije i Grad Zagreb. Sada 21 godinu kasnije krug se zatvara s igrama u Karlovcu, no nije poznato što dalje, upozorio je.

“Drago mi je da igre završavaju u gradu heroju koji je, kao i moja Virovitica, na zamišljenoj crti ‘Velike Srbije’ Karlobag-Karlovac-Virovitica. Sad tijela udruge trebaju odlučiti hoćemo li pokrenuti još jedan krug sportskih igara, po svi županijama ili ćemo, s obzirom na naše godine, ubuduće organizirati drugačiji oblik druženja i proslave pobjede u Domovinskom ratu”, naveo je Dečak.

Državno sportsko natjecanje veterana Domovinskog rata održava se svake godine počevši od 1996.. Veterani se natječu u sedam sportskih disciplina – streljaštvo, kuglanje, boćanje, mali nogomet, povlačenje užeta, kros i šah te se, prema mjestu i mogućnostima organizatora, pojedini sport može zamjeniti stolnim tenisom.

Od 2006. uvedeno je i natjecanje u pikadu, gdje sudjeluju samo žene sudionice Domovinskog rata. Od tada se podružnice natječu u osam sportskih disciplina – elektronski pikado samo za žene, streljaštvo, kuglanje, boćanje, mali nogomet, povlačenje užeta, kros i šah.

Komentiraj