Ministar Piletić najavio osobne asistente, udruge ipak ne odustaju od prosvjeda. Evo zašto

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić objavio je da će prijedlogom Zakona o osobnim asistentima od 1. srpnja iduće godine 9000 ljudi dobiti osobne asistente, što je ocijenio epohalnim korakom po pitanju prava osoba s invaliditetom.

Udruge pak, ne odustaju od prosvjeda.

Ni jedan njihov prijedlog nije se našao u Zakonu o osobnim asistentima. Iako je Savez slijepih sudjelovao u radnoj skupini. I iako im je rečeno drukčije.

“Ja sam ne nezadovoljan, ja sam ogorčen, mi smo u Savezu slijepih ogorčeni jer nam je rečeno da su svi naši prijedlozi prihvaćeni”, rekao je Vojin Perić, donosi N1 Televizija.

Piletić i dalje tvrdi da su prihvaćeni, no Savez će pisati pisati prigovore jer kažu da ovaj Zakon ne nudi dovoljan broj sati osobne asistencije za stvarne potrebe i omogućit će manje nego je to sada moguće. Razmišljaju i o prosvjedu.

“Vjerujem u premijera i ministra, vjerujem da će ove stvari biti ispravljene pa neće biti potrebe za prosvjede, ali ako ne bude druge mi ćemo i početkom godine i tako nešto organizirati”, kaže Perić.

Neki njihovi članovi moguće će se pridružiti prosvjedu 15. prosinca pod Vladinim prozorima koje organizira udruga Sjena. Nezadovoljni i rješenjima Zakona o asistentima i time što Zakon o inkluzivnom dodatku još nije u proceduri. Stižu roditelji s djecom iz cijele, kažu, Hrvatske.

Sramotan i skanadlozan je ovaj zakon, kažu u udruzi Sjena, iz više razloga: jedan je i taj što djeca s teškoćama koja imaju roditelje njegovatelje ostaju bez prava na asistenta.

“Ti roditelji su na takvom statusu samo zato što Republika Hrvatska u trideset godina nije osigurala mrežu socijalnih usluga i mrežu i za te roditelje”, rekla je Suzana Rešetar iz udruge.

I dok ministar govori o povećanju naknade na 4 tisuće kuna i inkluzivnom dodatku od 2024. što nezadovoljne niti najmanje ne umiruje, poziva se i na udruge koje su zadovoljne prijedlogom zakona koji povećava broj korisnika s 4 tisuće na 13 tisuća. primjerice Zajednica saveza osoba s invaliditetom.

“To je stav jednih, imamo i stav drugih, koji godinama rade s osobama s invalidtetom, ja sam čuo da je ovo epohalan iskorak, nikakvo vraćanje deset godina unatrag”, rekao je Piletić.

“Sva prava moramo izboriti na ulici”

I dok se u neslužbenim razgovorima može čuti kako nisu sve udruge unutar tog Saveza zadovoljne kako to govori njihova predsjednica, ministar je jučer poručio udruzi Sjena da on razgovara za stolom, a ne na ulici.

“Sva socijalana prava i pravda koju smo mi uspjeli dobiti za našu djecu, za djecu s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom upravo smo izborili na ulici, dakle na ulicu mu izlazi upravo najranjivija skupina u društvu, a to su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom”, odgovara Rešetar.

Oni ne odustaju – a ministar pak pojašnjava:

“Mi ćemo sjesti i dalje, bez obzira na ove njihove aktivnosti, kada budemo upućivali prvi prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji”.

Javna rasprava traje do kraja ovog mjeseca – a ministar obećaje da će biti sluha za prigovore.

Neki u to vjeruju, drugi će, kažu, tek kada vide jer već su ih u ovih 15 godina od kada se čeka taj zakon, kažu, više puta iznevjerili.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner