Ministar Horvat: “Bit će istrage o gradnji u Petrinji, sjest ćemo s akterima za stol”

Bit će istrage – izjavio je u ponedjeljak uoči sjednice Vlade ministar rostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat komentirajući kako su zgrade u Petrinji građene i kako neke očito nisu poštovale sve standarde jer su se urušile poput kuća od karata.

“Hoće, bit će istrage, ali da nam se to ne ponovi, treba nam sustavna priprema – natječaj za ovlaštene projektante, instituciju koja će raditi kontrolu, operativne koordinatore, da bi ovo sad bilo po pravilu struke. Zakonodavni okvir je na snazi i sudionici u gradnji imaju punu odgovornost, a Zakon o gradnji jasno definira tko su oni, ljudi koji projektiraju, nadziru i provode gradnju”, rekao je.

Poručio je da Hrvatska ima 12 tjedana za pripremu nove prijave Fondu solidarnosti za Sisačko-moslavačku županiju, a koliko će dobiti, znat će za otprilike tri mjeseca. Horvat je kazao i da su poslani nalozi za projekte prema kojima će se, ovisno o stradalim kućanstvima, država odgovoriti u gradnji zamjenskih trajnih objekata.

Dodao je da se još ne razmišlja o tome tko će provesti istragu jer “sad je prioritet osigurati svima adekvatan privremeni smještaj i vratiti normalno stanje”. O odgovornosti župana Ive Žinića rekao je:

“Kako Žinić tako i drugi akteri tadašnje obnove, sjest ćemo s njima za stol. Središnji državni ured ima sve podatke i zato zazivati bilo čiju odgovornost je bespredmetno dok ne budemo sto posto sigurni što se događalo i tko su bili akteri.”

Komentiraj