FOOTBALL LEAKS Milijarda eura od Adidasa za madridski Real

EPA/JUANJO MARTIN

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas ponudio je najtrofejnijem španjolskom klubu Realu iz Madrida jednu milijardu eura za produženje sponzorskog ugovora između te kompanije i madridskog kluba. Ovo otkriće objavio je njemački tjednik Der Spiegel uoči objavljivanja knjige Football Leaks – Prljavi poslovi u profesionalnom nogometu koja će biti objavljena idućeg četvrtka.

Der Spiegel otkriva kako je Adidas žestoko lobirao za ugovor s Realom kojim se na gotovo 140 stranica dogovara suradnja između dvije strane od 1. srpnja 2015. do 30. lipnja 2024. Po tom ugovoru Adidas se obvezao španjolskom klubu platiti fiksni godišnji iznos od 70 milijuna eura, a uz to njemačka kompanija se obvezala Realu platiti i 22,5 posto zarade od prodaje proizvoda sa znakom madridskog kluba širom svijeta, a najmanji iznos koji Adidas godišnje isplaćuje po ovoj osnovi je 30 milijuna eura. Osim toga, Adidas se obvezao da će opskrbljivati madridski klub s odjećom, majicama, dresovima, cipelama i loptama u vrijednosti do osam milijuna eura godišnje. U ugovoru postoje i dodatne klauzule po kojima Adidas Realu isplaćuje dodatnih 2,5 milijuna eura u slučaju da klub osvoji španjolsko prvenstvo, a ta se suma od 2020. povećava na 3,5 milijuna eura. U slučaju da Real osvoji Ligu prvaka Adidas mu mora platiti dodatnih pet milijuna eura, odnosno sedam milijuna nakon 2020. godine.

Adidas nije komentirao detalje ovog ugovora, a iz Reala su odgovorili da se upiti baziraju na ilegalno prikupljenim informacijama te su najavili da će zato pokrenuti i pravne postupke protiv Der Spiegela. Ovakav sponzorski ugovor između Adidasa i Reala razlog su zbog kojeg su sve veće razlike između bogatih i siromašnijih klubova. Samo za usporedbu, cijeli proračun Herthe iz Berlina za sezonu 2015./2016. iznosio je oko 95 milijuna eura što je manje nego što se Adidas obvezao da će godišnje uplaćivati madridskom Realu.

Komentiraj