Dusko Marusic/PIXSELL

MILANOVIĆ U ZADRU “Ovo je najurena vlada, ne tehnička. HDZ je u inozemstvu manji od makovog zrna”

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u srijedu je u Zadru komentirao predstojeće izvanredne parlamentarne izbore i aktualne političke događaje. Istaknuo je kako će Narodna koalicija imati najjaču listu, naglasivši pritom da ne podcjenjuje druge jer je HDZ jak protivnik. “Ali, HDZ i Most su zajedno napravili veliku štetu i to treba prekinuti”, kazao je Milanović.

Novinare je zanimalo što misli o imenovanjima tehničke Vlade, a Milanović kaže da donose protuzakonite kadrovske odluke. “Ovo nije tehnička vlada, već najurena vlada i ne smiju ništa, a svaki dana smjenjuju i dovode ljude. Smjenjuju u ACI-ju, promijene protupravno nadzorni odbor i taj novi NO u marini u Slanom donesu odluku o donaciji općini koja je HDZ-ova”, poručuje Milanović. “Država investira u marinu i onda još donira HDZ-ovoj općini. To je ne slano, nego šporko”.

Smatra da su dolaskom HSS-a u Narodnu koaliciju samo dobili. Upitan da komentira Branimira Glavaša, Milanović kaže kakoga nije komentirao u posljednjih deset godina, pa neće ni sada.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plneković danas se sastao sa diplomatskim zborom. “Kao da smo zemlja pod monitoringom. a sam političar, a ćato možete biti uvijek. Poštujem tu struku i dolazim iz nje, ali ne zovem ih na sastanke, jer kad ste u polici, onda se ponašate kao lider, ne činovnik”, komentira. Na novinarsko pitanje zašto jedino HDZ nije komentirao rasističke natpise u Rajevom selu, kaže kako su oni vječni borci protiv toga, dodajući da je to prtljaga HDZ-a.

“Ružno. Tamo su se okupili ljudi daleko od autoputa i došla je grupa provokatora, koji su HDZ-ova prtljaga. To je HDZ”, komentirao je događanja u Srbu. Dodao je kako se radi o huškanju i poticanju na mržnju, te kako je to prtljaga HDZ-a i Mosta. “Udarili su na starce od 82 godine”.

O prosvjednoj noti iz Srbije zbog ukidanja presude Alojziju Stepincu kaže: “Mi se nećemo ponašati papčki i kukavički, nećemo im blokirati pregovore s Europskom unijom iz zlobe”. Ipak, dodaje da će Srbija morati miojenjati zakon. “HDZ je bahati kod kuće, a papci su i manji od makovog zrna u inozemstvu”, kaže.

“Potpisat ćemo bilateralni ugovor po tom pitanju, imali smo rat i napali su nas i odgovarali slabo ili nikako. Neki državnici su mogli biti optuženi, ali to ne radimo, jer smo razboriti i mudri. Nama se ne može dogoditi da ne odemo u Bruxelles na dan kad se odlučuje od poglavlju 23. Mi ne bismo išli da ih blokiramo, već da ih se upozori. HDZ nema hrabrosti ni za to. Ne želimo ponižavati Srbiju”, poručuje Milanović, prenosi N1.

Komentirao je i Most nezavisnih lista, ističući kako se sada vidi što je Most i dvojica prijatelja iz jednog grada. Kaže da su šibicarskim metodama pokušali maltretirati Hrvatsku. “Ako želite da vam se vrati nered, neigurnost, rušenje svih temelja koje smo postavili, birajte Most i HDZ – dobit ćete gore nego što ste imali”, kaže predsjednik SDP-a.

Komentiraj