Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u petak na Pantovčaku da bi predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner trebao još danas nastaviti sjednicu parlamenta na kojoj bi se donijela odluka o njegovom samoraspuštanju s 15. srpnja.

“O raspuštanju Sabora nema rasprave. Potrebna je samo odluka kojom se konstatira da će Sabor biti raspušten 15. srpnja, što je bitno zbog toga što od toga dana kreću rokovi za raspisivanje izbora. (…) Reiner bi trebao po nama u 13,30 okupiti ljude i dati na glasanje. To je pet minuta”, rekao je novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović..

Smatra da bi najrazumniji datum za izbore bio 4. rujna “kad već ne može ranije“. „Jer, naš stav je da Sabor treba raspustiti odmah i s trenutnim datumom, a Most je htio 15. srpnja. Kampanja će bit malo duža, po nama nepotrebno“, rekao je te potvrdio da su za samoraspuštanje Sabora prikupljena 82 potpisa.

To, kaže, nije trenutak za radost.  „Ne možeš biti sretan kad dovedeš do kraha jednog saziva Sabora, ali druge nije bilo. Naprosto, treba taj prostor očistiti i izgraditi nešto bolje“, ustvrdio je.

Drži da je predsjednica sklona tome da se izbori održe 4. rujna. „Mislim da je to nešto oko čega se svi slažu, to je dan prije početka škole“, kazao je.

Predsjednica ga, rekao je na pitanje novinara, nije pitala može li on kao čelnik najjače oporbene stranke okupiti novu većinu u Saboru, kao ni to hoće li većinu možda formirati s HDZ-om. „Nije. Nije. I inače se nije bavila takvim stvarima. To nije posao predsjednika“, rekao je.

Komentiraj