MI5 su prisluškivali grupu UB40 strahujući da pripremaju socijalističku revoluciju

Bubnjar engleske reggae grupe UB40 Jimmy Brown ispričao je za The Guradian da ih je tijekom 80-ih godina prisluškivala i nadzirala britanska tajna služba MI5 strahujući da pripremaju socijalističku revoluciju.

Grupa UB40 osnovana je 1978. godine u Birminghamu u Engleska, a tijekom 80-ih godina su bili jedan od najpopularnijih engleskih bendova sa nizom hitova na svjetskim top ljestvicama. Samo ime benda UB40 nastalo je tako da su prepravili šifru obrasca za nezaposlene Department of Unemployment u Engleskoj u ‘Unemployed Benefits form 40’ odnosno ‘Naknada za nezaposlene do 40..

Bubnjar grupe Jimmy Brown tako je ispričao da im je MI5 pomno promatrao i nadzirao domove članova benda i prisluškivao njihove telefone tijekom 1980-ih. “Mi smo bili samo gomila uživatelja marihuane, pušili smo travu i puštali glazbu, te razgovarali o rješavanju svjetskih problema. Nismo planirali revoluciju, ali da je došlo do revolucije, znali smo na kojoj ćemo strani biti.”

Tvrdnje Jimmya Browna potkrijepio je zviždač iz MI5 David Shayler koji je još 1997. godine tvrdio da je britanska sigurnosna služba provela ‘godine i godine’ nadgledajući bend strahujući da su komunisti i da kuju planove za rušenje vlade.

Prema Daily Mailu, pjevač grupe UB40 Ali Campbell jednom je prilikom izjavio da je bend namjeravao tužiti britansku tajnu službu zbog prisluškivanja njihovih telefona, ali su na kraju ipak odustali od tužbe. Campbell je u četvrtak 6. svibnja za The Guardian ispričao o njihovim nepokolebljivim ljevičarskim stavovima naglašavajući da je to jedini ispravni put u rješavanju problema kao što su bili Apartheid i Tacherizam. “Bilo nas je osam u bendu koji smo bili nezaposleni još od završetka školovanja. Pokušavali smo kročiti kroz močvaru Thatcherizma i pjevati o tome. Bili smo politizirani, obespravljeni i imali smo puno toga za reći”, ispričao je Campbell za The Guardian.

 

Komentiraj