Mesić za Radio Nacional: “Ova knjiga nije moj obračun s HDZ-om, već s devijacijama”

Autor:

09.06.2021., Zagreb - Stjepan Mesic, bivsi Predsjednik RH. 

Photo: Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

U utorak u podne u Velikoj dvorani zagrebačkog hotela Sheraton održano je svečano predstavljanje nove knjige, odnosno autobiografije ‘Progon i nacionalno buđenje – borba za demokratsku Hrvatsku’ bivšeg hrvatskog predsjednika u dva mandata, Stjepana Mesića.

Radi se o izdanju Golden marketinga – Tehničke knjige, a to je tek  prvi dio Mesićevih memoara u kojemu autor, uz pomoć priređivača i urednika knjige Franje Maletića, prikazuje razdoblje od svojeg rođenja 1934. do kraja 1990. godine i uspostave prve vlade u neovisnoj Hrvatskoj. Knjigu je uz autora Stjepana Mesića predstavio urednik i priređivač knjige Franjo Maletić te recenzenti Vlatko Cvrtila, Slaven Ravlić i Tvrtko Jakovina.

Uoči početka predstavljanja Mesić se javio u eter Radio Nacionala kako bi rekao nešto više o samoj knjizi. “Riječ je o prvoj od tri knjige mojih prisjećanja koja su obilježila moj život. Riječ je o progonima, zatvorskim danima i mojoj post-zatvorskoj resocijalizaciji. Kad sam izlazio iz zatvora, u otpusnici je zatvorski upravitelj napisao na kraju svog mišljenja samo jednu rečenicu – Nepopravljiv. Danas sam uvjeren da mi je ta riječ odredila budući životni put, ali da je upravitelj bio u pravu. Ja, naime, nikad nisam odustajao od ideje kojom sam se inficirao 1971. godine”, rekao je Stjepan Mesić.

Dodao je da je u prve dvije knjige naveo sve ono što mu se događalo u životu do priznanja Hrvatske. Radi se o razdoblju do 1990. i stvaranju HDZ-a i Hrvatske, on je svjedok i sudionik vremena. Mnogi zaboravljaju da je Mesić kao vjerojatno jedini nezavisni zastupnik u jednom političkom tijelu robijao sedamdesetih godina. Zašto? “Točno, ja sam znao da nisam kriv, bio sam suđen, ali to je bilo takvo vrijeme, vrijeme progona. Ja sam to dosta plastično opisao. Međutim, ja nisam ostao zlopamtilo, nastavio sam dalje svoj život, borio sam se da uzdržavam svoju familiju, ali i nastavio sam druženje sa mojim prijateljima”, rekao je.

Istaknuo je da se s Franjom Tuđmanom, razišao zbog različitog viđenja Bosne i Hercegovine. “On je bio za to da se pregovara s Miloševićem o podjeli BiH, ja na to nisam pristao i mi smo se politički razišli. Ali, moram priznati, jedno vrijeme smo surađivali. Ono što ja ovom knjigom želim reći – to nije moj obračun s HDZ-om ili bilo kojim političarom. Ovo je moj obračun s devijacijama, devijacijama i u prošlom režimu i devijacijama u ovom današnjem”, pojasnio je.

U razgovoru za tjednik Nacional rekao je da se na osnivačkoj sjednici HDZ-a infiltriralo dosta udbaša koji su kasnije postali vatreni HDZ-ovci… “Da, točno je. Neki su postali partneri, neki su ostali principijelni. A tako je to u politici”, rekao je i dodao da je u knjizi spomenuo samo neke s kojima se sretao nakon što je izašao iz zatvora. “Tko bude čitao knjigu, vidjet će otprilike o kome se radi“, naglasio je.

Hoće li se neki politički akteri naljutiti? “Ja smatram da će se mnogima mnoge stvari objasniti jer ima ljudi koji jednostavno imali ili krivo mišljenje ili je na krivim mišljenjima napravio nekakav svoj konstrukt. To je sada pitanje. zato će i ova knjiga puno toga razjasniti”, istaknuo je Mesić.

Ovo je tek prvi dio memoara, slijedi onaj sočniji – iz vremena kada je bio predsjednik. Kada možemo očekivati to izdanje? “Drugi dio sam radio paralelno s prvom knjigom. To znači da ćemo uskoro, za par mjeseci imati nastavak”, najavio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Mesić dobio važno priznanje za mir, održao dirljiv govor: ‘Ratovi nemaju pobjednika’ - Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

prije 2 mjeseca

[…] mostova kako bismo očuvali Globalni svijet i izbjegli Apokalipsu koja nam je pred vratima. Ako znamo da su nacije, narodi, religije povijesne kategorije, ostaju samo ljudi, koji se dijele prema temperamentu, […]