MESIĆ: “Dodik je posljednji koga bih pozvao u posjet”

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić strahuje da je susret hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Zagrebu sličan susretu Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Karađorđevu.

“Bojim se da se sada nešto sprema. Ako Zagreb ima svoga igrača i to Dragana Čovića, koji je razbijač BiH, koji dolazi na proslavu Dana Republike Srpske, a koji nije nikakav Dan RS-a, nego je tad počelo razbijane BiH. I ako se njih dva udruže i ako se onda tu traži rješenje, tu nema govora, tu nema rješenja”, kazao je Mesić u razgovoru za N1.

Na pitanje novinara N1 – je li u redu uspređvati susret Milanović-Dodik sa susretom Tuđman-Milošević, Mesić je rekao izričito “da”.
“Ono što su oni dogovorali u Karađorđevu, ja sam protiv toga bio. Kad se Tuđman vratio iz Karađorđeva, gdje se nasamo našao sa Miloševićem, rekao je da mu je Milošević predložio da Hrvatska dobije banovinske granice, plus Cazin, Kladušu i Bihać. Još je rekao: ‘Evo da vam ja kažem, kako je to Milošević rekao. Rekao je: Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, ono što meni ne treba’. A ja sam rekao: ‘Čekaj, Franja, ali to znači rat’. On je rekao: ‘Stipe, ne znaš povijesne silnice’. Ja sam rekao: ‘Možda ne znam povijesne silnice, ali ja imam logiku, čim se diraju granice, to je rat. A šta kaže na to Alija?’ A on mi kaže: ‘Nema šta reći Alija, kad se srpske i hrvatske škare slože, nema mjesta za Aliju'”, ispričao je bivši predsjednik Hrvatske.

I njemu je, kaže, u njegovom predsjedničkom mandatu Dodik više puta slao poruke da bi htio posjetiti Hrvatsku. “On je zadnji kojeg bih ja pozvao u posjet. Po Ustavu, BiH predstavljaju trojica i mogao sam sa njima samo razgovarati. Zašto su oni sada izabrali ovaj trenutak da razgovaraju s onim koji razbija BiH, a pogotovo kad se udruži sa Draganom Čovićem, drugim razbijačem BiH? Pitanje je – koja je to politika, tko stoji iza te politike? Nekada je Tuđman imao u BiH čovjeka zaduženog za razbijanje BiH, to je Mate Boban. A Milošević je imao svog igrača Karadžića, i znamo kako je to završilo”, kazao je Mesić.

Problem, kaže, nije u tome što razmišljaju ljudi i lideri u BiH, nego “problem treba tražiti u Hrvatskoj i Srbiji”. Podsjetio je da je, kao hrvatski predsjednik. poslao poruku Hrvatima u BiH: “Vaša domovina je BiH. Vaš glavni grad je Sarajevo. Svoju politiku morate graditi sa druga dva konstitutivna naroda. Hrvati, morate tražiti svoju sreću u BiH, a Hrvatska mora pomoći Hrvatima kao i svim drugim Hrvatima koji su izvan BiH”, glasila je ta poruka.

Međutim, kazao je Mesić, ne može Hrvatska biti tutor Hrvatima u BiH, a što se Željka Komšića tiče, “on je izabran legalno i legitimno”, kazao je Mesić. Osim toga, branio je BiH i rat proveo braneći BiH, pa Mesiću nije jasno zašto bi bio isključen iz političkih razgovora o BiH. Jasno je, kaže, da se protiv Komšića vodi kampanja.

Komentiraj