MERKEL STEŽE: Moramo zaštiti svoje vanjske granice diljem Europe

epa

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Europa mora zaštititi svoje vanjske granice zbog toga što je suočena s najvećim priljevom izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata – što je kriza koju je nazvala “ispitom europskog karaktera”.

Stotine tisuća izbjeglica i migranata ove su godine stigle u Europu s bliskog istoka, iz Afrike i Azije, mnogi od njih bježeći od rata ili siromaštva.

U redovnom tjednom video podcastu objavljenom u subotu Merkel je rekla da Europa mora dati doprinos u rješavanju tog globalnog izazova.

“A za Europu to znači da mi, naravno, moramo, prije svega, zaštiti svoje vanjske granice diljem Europe – zaštititi ih zajedno – kako bi bilo reda prilikom useljavanja u Europu “, rekla je.

“No to znači i da moramo preuzeti veću odgovornost za zemlje u kojima leže uzroci koji tjeraju ljude na bijeg, ili u kojima ima puno izbjeglica, poput Libanona, Jordana ili Turske”, dodala je Merkel.

Kancelarka je ustvrdila i da Njemačka mora jasno kazati da će zaštitu dobiti oni kojima je potrebna, ali da će oni koji dolaze iz ekonomskih razloga morati ponovno otići.

“Moramo biti još odlučniji glede toga i osigurati da to svima bude jasno”, kazala je.

Komentiraj