Merkel, Macron i Gentiloni za solidarnu EU-a oko migranata

EPA/ANDRE LA SORTE

Njemačka i Francuska pozvale su u srijedu članice EU-a da budu solidarne prema Italiji koja se suočava s golemim priljevom izbjeglica iz Afrike.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i talijanski premijer Paolo Gentiloni sastali su se u Trstu uoči 4. summita Berlinskog procesa na kojem će s čelnicima zapadnog Balkana razgovarati o regionalnoj suradnji i napretku prema članstvu u EU-u.

Italija je na trojnom sastanku u središte rasprava stavila pitanje migranata kojih ona snosi najveći teret.

“Italija je već puno učinila i učinit će sve što je moguće po pitanju prihvata ekonomskih migranata. No, očekujemo i doprinos ostalih zemalja jer migracijska politika ne može se ticati samo jedne zemlje, nego mora biti zajednička tema i moramo pronaći zajedničko rješenje na razini EU-a”, kazao je Gentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Merkel je iskazala solidarnost Italiji i suglasila se s izjavom talijanskog premijera da se s tim problemom moraju suočavati sve zemlje, a ne samo Italija.

“Italija je učinila veliki iskorak po pitanju registracije i prihvata migranata. Svi zajedno moramo voditi brigu o ilegalnim migracijama”, poručila je Merkel.

S njome se slaže i francsuki premijer. “Moramo pomoći Italiji oko migracijske krize jer ljudima koji dolaze treba pomoći”, poručio je Macron ističući da je Francuska dosad učinila sve što je mogla po pitanju migracijske krize

Govoreći o stanju u EU-u, Merkel je rekla da “Europa ne može biti usmjerena isključivo prema gospodarstvu, već se mora suprotstaviti svim problemima”, a Macron smatra  da prioritet u ovom trenutku ne bi trebali biti razgovori o razdvajanju, nego o budućnost Europe.

“Europu treba obnoviti, revitalizirati”, istaknuo je francuski premijer i upozorio da će, ako to ne uspije, biti ostavljena na nemilost kritičarima.

Predstavnici sedam zemalja EU-a, među kojima Hrvatske, i šest zemalja zapadnog Balkana počeli su u srijedu poslije podne u Trstu sastanak na vrhu Berlinskog procesa na kojem će razgovarati o jačanju suradnje i veza u regiji kako bi ona brže napredovala prema članstvu u EU.

Na četvrtom godišnjem summitu koji okuplja čelnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije sudjeluju i i čelnici sedam članica EU: Austrije, Francuske, Hrvatske koju predstavlja premijer Andrej Plenković, Italije, Njemačke, te ove godine i Velike Britanije.

Summit u Trstu četvrti je koji se održava u okviru sastanaka “Berlinske inicijative”, pokrenute 2014. kako bi se ohrabrile reforme i razvoj zapadnog Balkana.

Komentiraj