Meksiko s nestrpljenjem čeka američki odgovor na migracijski sporazum

Meksiko s nestrpljenjem čeka što će biti s migracijskim sporazumom sa SAD-om koji istječe u ponedjeljak jer iako je američki državni tajnik Mike Pompeo u nedjelju pohvalio napredak tamošnjih vlasti u smanjenju priljeva migranata  u SAD, nije jasno što će biti sljedeći potez predsjednika Donalda Trumpa.

“Prema prvim pokazateljima meksički napori vode smanjenju broja ilegalnih migranata koji pristižu na južnu američku granicu”, naveo je Pompeo u priopćenju koje je prenosi agencija dpa.

Iako je za posjeta Meksiku u nedjelju pohvalio rad tamošnjih vlasti u suzbijanju migracija za gotovo trećinu u lipnju, na otprilike 100.000, Pompeo je ipak rekao da “ima još posla” i konzultirat će se s Trumpom koji je bio neuobičajeno šutljiv o tom pitanju.

“Što se tiče sljedećih aktivnosti razgovarat ću s predsjednikom i timovima u Washingtonu pa ćemo odlučiti kako ćemo točno postupiti”, rekao je Pompeo, prema Reutersu.

Dvije zemlje postigle su sporazum 7. lipnja kojim se Meksiko obvezao učiniti više u sprječavanju migracije iz Centralne Amerike u SAD kako bi izbjegao Trumpove prijetnje nametanja carina.

Međutim, SAD je zaprijetio da će, ocijeni li meksičke napore nedovoljnima do 22. srpnja, proglasiti Meksiko “sigurnom, trećom zemljom”. U tom bi slučaju većina tražitelja azila iz Centralne Amerike zatražila azil u Meksiku, a ne u SAD-u.

Meksiko je rekao u nedjelju da je spriječio pregovore sa SAD-om o tome da bude proglašen “sigurnom trećom zemljom”, što očajnički želi izbjeći.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard rekao je Pompeu da s obzirom na napredak nije potrebno pokretati pregovore o sporazumu “sigurne treće zemlje” između Meksika i SAD-a.

U naumu da spriječi takve razgovore, Meksiko je razmjestio oko 21.000 pripadnika Nacionalne garde kako bi smanjio protok ljudi na američko-meksičkoj granici.

Komentiraj