Meksiko počinje raspoređivati Nacionalnu gardu na južnoj granici

Raspoređivanje snaga Nacionalne garde na južnoj granici Meksika trebalo bi započeti u srijedu i brzo će napredovati kako je dogovoreno u sporazumu o kontroli migracija potpisanom prošlog tjedna sa Sjedinjenim Državama, izjavio je u srijedu meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksiko i SAD potpisali su sporazum u petak kojim je Meksiko pristao poduzeti mjere u kontroli protoka ljudi iz Srednje Amerike, uključujući raspoređivanje 6.000 članova Nacionalne garde duž granice s Gvatemalom.

“Počevši od danas i u nadolazećim danima, raspoređivanje će brzo napredovati”, rekao je Ebrard na konferenciji za medije s predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Sporazumom je spriječeno povećanje uvoznih carina od 5 posto na meksičku robu koje je američki predsjednik Donald Trump obećao nametnuti ako Meksiko ne učini više na suzbijanju ilegalnih migracija u Sjedinjene Države.

Meksiko je također pristao na rok od 45 dana kako bi pokazao da su povećani napori za provedbu sporazuma učinkoviti.

“Učinit ćemo sve što smo rekli da ćemo učiniti”, rekao je Ebrard.

Lopez Obrador je rekao da će se dio novca za financiranje pojačanih migracijskih mjera nabaviti od prodaje bivšeg predsjedničkog aviona, po minimalnoj cijeni od 150 milijuna dolara, kao i od prodaje drugih zrakoplova korištenih u prethodnoj upravi.

Komentiraj