Međunarodni dan Dunava: Hrvatska promovira novi način upravljanja vodama

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska želi promovirati novi način upravljanja vodama, u suradnji s udrugama i sektorom zaštite okoliša, za poboljšanje učinaka obrane od poplava i očuvanje bioraznolikosti, istaknuto je u srijedu u Osijeku na obilježavanju Međunarodnoga dana Dunava.

Međunarodni dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja kada se u 14 zemalja s područja  Dunavskog bazena obilježava suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava  Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je kako je Hrvatska, od 2004. godine, članica Međunarodne komisije za zaštitu Dunava, i u proteklih 12 godina učinjeni su veliki napori na zaštiti Dunavskog slijeva.

Nacionalni plan upravljanja vodnim područjima

Dodao je kako se ovih dana donosi nacionalni plan upravljanja vodnim područjima, u okviru kojega se nalazi i plan upravljanja rizicima od poplava.  Podsjetio na dva velika projekta, većinom sufinancirana sredstvima EU, izgradnju vodnokomunalne infrastrukture  Osijeku, u vrijednosti 541 milijun kuna, te u Vukovaru, od 362 milijuna kuna, koji će, uz poboljšanje infrastrukure, pridonijeti zaštiti naših rijeka.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg istaknuo je kako je Dunav neprocjenjiv izvor biološke raznolikosti ovoga dijela Europe, da je oko 75 posto ukupnog vodnog bogatstva Hrvatske vezano uz slijev Dunava.  a gospodarske grane, poput poljoprivrede i turizma u velikoj mjeri su ovisne o ovoj rijeci.

Veliki dio hrvatskog Podunavlja uvršten je u ekološku mrežu “Natura 2000”, a posljednjih nekoliko godina provodimo čitav niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja upravljanja ovim područjem, što je rezultiralo proglašenjem regionalnog parka “Mura-Drava” te prekograničnog rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav”, između Hrvatske i Mađarske, a dio toga rezervata je i Park prirode Kopački rit, kazao je Šiljeg.

Generalni direktor “Hrvatskih voda” Zoran Đuroković najavio je provedbu projekta “Drava life”, vrijednog 4,6 milijuna eura, čiji je cilj očuvanje postojećih staništa i revitalizacija rukavaca u poplavnim područjima Drave i Dunava te istovremeno omogućiti bolje upravljanje vodama i veću sigurnost lokalnog stanovništva.

U cilju što učinkovitije obrane od poplava, promovira se novi način upravljanja vodama, koji obuhvaća pojačavanje nasipa, ali poduzimanje aktivnosti koje u poplavnim područjima omogućuju veću protočnost naših rijeka, dodao je.

Komentiraj