Broj migranata koji su od siječnja izgubili život na Sredozemnome moru nastojeći doći do Italije, premašio je tisuću, izvijestio je UNHCR.

Oko 8.500 migranata spašeno je tijekom uskrsnog vikenda. Stotinjak ih je izgubilo život, rekli su očevici, a prenijelo je UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR).

“Nakon ove zadnje nesreće, broj mrtvih i nestalih na srednjem Mediteranu popeo se na 1073 od početka godine”, rekao je za AFP glasnogovornik UNHCR-a Federico Fossi.

Lani su u istom razdoblju 853 osobe poginule i nestale u pokušaju da preplove Mediteran u nesigurnim, često prekrcanim čamcima, a u 2016. poginulo je i nestalo više od 5000 ljudi, navodi se u najnovijem izvješću Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Lijepo vrijeme išlo je na ruku migrantima koji su se tijekom uskrsnog vikenda odlučili uputiti u Europu preko Mediterana i u 73 operacije spašeno je oko 8.500 ljudi.

Na talijansku obalu od početka godine iskrcalo se oko 36.700 ljudi kojima je pružena pomoć na moru, objavio je IOM.

Kako navodi UNICEF, oko 150 djece ja poginulo i nestalo na tom putu, a njihov pravi broj je vjerojatno veći, budući da mnogi maloljetnici putuju sami i njihovu smrt nitko ne prijavljuje.

Komentiraj