‘MEDIJSKA UROTA’ HND o snimkama: Plenković nastavlja skandalozni niz

Autor:

12.03.2024., Zagreb - Konferencija za novinare HND-a uoci glasovanja u Hrvatskome saboru o izmjenama Kaznenog zakona. HND je jos jedanput upozorio javnost na opasnosti od predlozenog Zakona opasnih namjera Lex AP. Na konferenciji su govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i potpredsjednica Chiara Bilic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u ponedjeljak da se premijer Andrej Plenković nakon nedavnog usvajanja ‘Lexa AP’ u Hrvatskom saboru i imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, kvalificirao u ”Plenkovića opasnih namjera”.

”HND ne iznenađuju posljednje izjave tehničkog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kojima nastavlja skandalozni niz osmogodišnjeg vrijeđanja, dociranja i prijetnji hrvatskim novinarima, ali nakon nedavnog usvajanja famoznog ‘Lexa AP’ u Hrvatskom saboru i imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, predsjednika HDZ-a kvalificiraju kao Plenkovića opasnih namjera”, priopćio je HND.

Iz Udruge navode da je tjednik Nacional u nedjelju navečer objavio snimku s internog HDZ-ova skupa na kojoj se čuje kako Plenković “nedopustivo targetira Telegram, N1, Nacional, 24 sata i Index kao lijevu kliku koja ruši HDZ”.

Tvrde da je premijer  Plenković u subotnjem razgovoru za Jutarnji list ”u maniri revolveraša izvrijeđao ne samo kolegice i kolege iz Jutarnjeg lista koji su objavili poruke između Josipe Pleslić, nekada Rimac i Ivana Turdića, nego sve hrvatske novinare i novinarke”.

Plenković je tom prilikom, navodi HND, izjavio ”da su ti vaše kolege tako fenomenalni ‘resourceful’ oni ne bi radili za naše medije nego na CNN-u, BBC-u, za najbolje medije kuće ovog svijeta i pisali bi za New York Times, Economist”.

”Oni su samo abonirani za nekog u sustavu, nismo tu da bi nas netko radio budalama”, istaknuo je Plenković u razgovoru za Jutarnji list.

HND ocjenjuje kako ”očito prema kriterijima predsjednika Vlade ne može biti dobar ako živiš i radiš u Hrvatskoj”.

HND u priopćenju navodi kako je Vlada premijera Plenkovića ”odgovorna za devastaciju medija i njihovo političko zarobljavanje od ljudi blisko povezanih s HDZ-om” te da je Plenković “u proteklim godinama podučavao što jest tema, a što nije (…)  te nas optuživao za hibridni rat, za korupciju”.

Udruga navodi kako su ”veliko finale” bile izmjene Kaznenog zakona o curenju informacija iz istraga, kojima se, kaže HND, želi onemogućiti novinare da otkrivaju kriminal i korupciju vladajućih te postavljanje na čelo DORH-a čovjeka bliskog HDZ-u.

”U posljednjim ispadima Plenković ponovo stavlja metu na čelo našim kolegicama i kolegama i HND će se protiv toga boriti na svaki način”, ustvrdili su iz udruge.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.