STANIĆ: “Nema što se nije vezalo za Hajduk, samo fale masoni da priča bude potpuna”

U ‘Novinarskom salonu’ na Poljudu danas je održana izvanredna konferencija za medije na kojoj se javnosti obratio savjetnik predsjednika Uprave za sportsku politiku Hajduka – Mario Stanić.

Tema konferencije bio je netom zaključeni zimski prijelazni rok tijekom kojeg je trenutno drugoplasirani klub prvenstva svoje redove osvježio dolascima stopera Nihada Mujakića i Kristijana Dimitrova, dok su klub u trajnom svojstvu napustili Filip Bradarić, Oleksander Svatok, Anthony Kalik, Tomislav Duka i Dario Špikić. Na posudbe su poslani Dino Beširović, Michele Shego, Tonio Teklić i Ivan Delić.

Navijače i javnost primarno je zanimao odgovor na pitanje o razlozima nedovođenja napadača, koji je prema dojmu jednih i drugih nasušno potreban splitskom klubu.

Tu temu Stanić je obrazložio sljedećim riječima: “Nismo doveli napadača, ali nismo htjeli dovesti bilo koga. Napadači su jako skupi, ozbiljni klubovi ih ne puštaju osim za određene i velike količine novca. Kopali smo puno, potrošili smo puno energije po pitanju širenja kadra, preuzeli smo odgovornost da ne zatvaramo mogućnost igranja određenim mlađim igračima. Ako malo bolje pogledate, da je prvi Dinamo zabio samo pet golova više od nas. Druga stvar je pitanje odlaska napadača, a to je Jairo. Imali smo ozbiljnu ponudu i struka je zaključila da je puno manji rizik ostati s njim kojeg poznajemo nego raditi neke populističke poteze. Rekli smo da nećemo raditi stihijske poteze i toga se držimo.

Nismo doveli napadača jer nismo našli zadovoljavajuću opciju, to je sve. Stvara se neka fama oko Hajduka i potrage za napadačem. Da, tražili smo ga, ali ne možemo nego ono što možemo, pa tko ne bi volio vidjeti nekog Drogbu u Hajduku ili nekog sjajnog napadača? Ali moramo biti realni i tako poslovati, a to i radimo”.

Na pitanje o statusu veznjaka Darka Nejašmića, čiji je izostanak iz prve momčadi izazvao salvu medijskih napisa o utjecaju njegovog oca i agencije na kadroviranje trenera Igora Tudora izjavio je sljedeće: “Moram biti direktan. Toliko je članaka izašlo o njemu, kao o cijelom Hajduku, očito postoje neke interesne skupine i lobiji koji stvaraju priču oko njega. Rade mu medvjeđu uslugu. Teren je jedino mjerilo, nitko se neće u momčad nametnuti preko agenata i veza, živimo na tržištu na kakvom radimo. Naša filozofija je potpuno suprotna od mišljenja medija i agenata, ponavljam, teren je jedino mjerilo. Ja znam da to nije neka senzacija koja će se klikati u medijima, ali tako je. Apsurdno je očekivati da će se neko preko medija nametnuti. Ja sam bio na 95 treninga i samo se trening gleda, pravila su ista za sve. Cjelina je ta koja izbacuje pojedince, zašto se vrtimo u krug oko jednog pojedinca? Neki će sami otpadati, neki će se nametnuti, ali to je bit sporta.

Ispada kao da naš trener nema pravo odabira na igrače, zato što je netko nekog proglasio projektom ili najvećom Hajdukovom investicijom. To kod nas neće proći, na krivom smo tragu. Jedino mjerilo je teren, još jednom ponavljam”.

Novinare je također zanimao status standardnog prvotimca Hamze Barryja, kojem ugovor s Hajdukom ističe krajem lipnja ove godine, a pregovori o produženju suradnje traju već duže vrijeme, ali bez konkretnijih pomaka: “Nismo još ništa dogovorili, ali pregovaramo. Bio bih najsretniji da vam sada mogu reći da smo produljili ugovor, ali još pregovaramo. Kad i ako se dogovorimo, izaći ćemo s time prema medijima”.

Što se tiče ostalih tema, koje nemaju veze s temom konferencije, Stanić je pričao o dojmovima o stanju u momčadi i samom klubu, primarno zaključivši da su isti u ogromnoj suprotnosti s onim što se već dugo vremena svakodnevno objavljuje u medijima:

“Ne bih se htio previše zalijetati i govoriti o tome što će biti sljedećeg ljeta, a kamoli dalje. Tek smo tu dva mjeseca, ne znamo još kako će se stvari razvijati, ali mislim da u Hajduku u ovom trenutku najviše pati mentalni aspekt. Još uvijek se osjeti nervoza ili grč kad se izlazi na Poljud. Momčad je na pripremama pokazivala više samopouzdanja i hrabrosti nego kad smo ušli u prvenstvo, čini mi se da pritisak koji se nameće zbog rezultata prelazi u strah umjesto da prijeđe u jednu dozu izazova. Tu ima posla za raditi, ali kad to popravimo, bit će bolje.

Kad sam dolazio, došao sam s jednom vrstom grča pod dojmom medija i pod dojmom nekakvih stvari koje nisu ni blizu istine. Nema što se nije vezalo za Hajduk, od toga da ga vodi ulica, do orjunaša… valjda samo fale masoni da priča bude potpuna.

Određeni mediji očito imaju potrebu da destabiliziraju klub, ja vam tvrdim da slika nije ni približno onakva kakvom se prezentira u medijima. Čim nešto ne bude kako treba, ja ću prvi izaći u javnost i reći da je tako. To dilanje netočnih informacija je zagadilo Hajduk i cijeli jedan dio Hrvatske.

Momčad je bolja, Tudor će uz našu pomoć nametnuti nogomet koji neće biti samo naš, bit će poruka konzumentima, navijačima. Neće biti svrha sam sebi. Nekakvi procesi u nogometu traju najmanje četiri godine, mi ne tražimo četiri godine nego dvije. Nakon dvije ćemo podvući crtu i vidjeti gdje smo. Mi nismo ovdje došli da bismo nekome podilazili, tu smo da radimo svoj posao. Nismo mutavi i nismo naivni, određeni mediji podcjenjuju našu inteligenciju, ali naša poruka je jasna. To neće proći”.

Konferencija za medije zaključena je osvrtom o iščekivanju naslova prvaka u virtrinama splitskog prvoligaša: “Hajduk će biti prvak prije ili kasnije. Riječ je o velikom klubu koji će se posložiti prije ili kasnije, to nije upitno” – odgovorio je za kraj Mario Stanić.

Komentiraj