Marijana Petir: “Prijedlozi izmjene Zakona o obnovi ovaj bi tjedan trebali biti na užem kabinetu”

Saborska zastupnica Marijana Petir gostovala je u utorak u programu N1 Televizije gdje je komentirala, među ostalim, rast cijena hrane.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Petir je rekla da nije normalno da investitori u Hrvatskoj na plodne njive stavljaju solarne panele. “Njih se može staviti na krovove kuća ili gospodarskih objekata. Tražimo da se poljoprivrednike stavi u ravnopravan položaj kad se govori o obnovljivim izvorima energije”, rekla je Petir, koja je zbog toga, kao predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu sazvala i tematsku sjednicu Sabora.

Povećanje cijena

Prokomentirala je i zašto je došlo do povećanja cijena hrane.

“Do povećanja cijene hrane je došlo zbog povećanja cijene inputa, primjerice žitarice su rasle 27 posto, stočna hrana 33 posto, ali i to da imamo manje prinosa zbog toga što klimatske promjene uzimaju danak, a imamo i ogromne probleme koje nam divljač nanosi”, rekla je Petir.

“Kad to sve sagledamo, naravno da postoji problem. Moramo djelovati sinkronizirano i da naši resori moraju međusobno komunicirati”, rekla je Petir, dodavši da ministarstvo na vrijeme treba razmišljati o otkupu od domaćih poljoprivrednika, kako bi se spriječio uvoz i po 30 posto većoj cijeni.

Podzakonski akti

Što se tiče izmjena Zakona o obnovi, Petir je rekla da ima informaciju da je spremna izmjena podzakonskog akta u 15 točaka te da će se u četiri ili pet točaka mijenjati Zakon o obnovi.

“Oba prijedloga bi ovaj tjedan trebala biti upućena prema užem kabinetu”, rekla je Petir.

Komentiraj