Marić: “Ove godine pad osam posto, sljedeće rast od pet posto”

 

Vlada ove godine očekuje pad BDP-a od osam posto, a sljedeće rast od pet posto, izjavio je za HRT potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

“Za ovu godinu naša originalna projekcija što se tiče pada BDP bit će nešto poboljšana. Pad bi trebao biti manji. Predviđamo pad oko osam posto za 2020. godinu. Za iduću godinu predviđamo rast, ali niži nego što smo predviđali, rast negdje na razini od 5 posto”, kazao je Marić.

Nije siguran da će oporavak ići u obliku slova “V”, kako su neki predviđali: veliki pad zbog koronakrize, a potom nagli oporavak.

“Vrlo brzo je postalo jasno da ovisi o raznim situacijama jer i dalje postoje negativni rizici za te projekcije, pogotovo iz zdravstveno-epidemiološkog dijela. Razinu BDP-a 2019. ćemo premašiti sredinom 2023. godine. Blagi otklon će imati izvoz usluga, vezan uz turizam. Kada uspoređujete ovu godinu i period u svibnju, sve smo smjernice korigirali na niže. Tad je bio pad preko sedam, sad je nešto više od 6; investicije 9, sada su 7”, rekao je Marić.

Najavio je da bi Vlada na sjednici u četvrtak trebala usvojiti dokument ekonomske fiskalne politike.

“To će biti ažurirane makroekonomske projekcije za ovu godinu i za iduće tri godine. Kao što je bio slučaj u petom mjesecu kad je bio rebalans, zaista su teške okolnosti. U situaciji kad nemamo cjepivo i dalje je teško predviđati taj epidemiološko-zdravstveni dio kao i neke druge stvari, dobili smo najkvalitetnije što je moguće”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Komentiraj