Patrik Macek/PIXSELL

MARIĆ "Jasno je da je ovakav model neodrživ"

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je u srijedu mogućnost opstanka Uljanika i Trećeg maja te potraživanja Jana De Nula iz Luksemburga koji traži povrat svih avansnih plaćanja.
Marić je HRT-u rekao kako od ukupnih brojki, izloženost države prema glavnicama kredita iznosi 4,3 milijarde kuna te se to uvećava za kamate i troškove te se može zaokružiti na 4,5 milijardi kuna. 3,1 milijarda kuna, dodaje, već je plaćeno.
“U tjednima koji slijede očekujemo još 400 do 500 milijuna kuna plaćanja, a onda dolazi i ovaj brod na naplatu. Mislim da trebamo učiniti sve kako bi spasili ovaj brod. On je u visokoj fazi dovršenosti. Avansna sredstva su očito potrošena i tu je bila potreba i spremnost Vlade da se jedan dodatni dio investira kako bi se spasio ukupni iznos tih jamstava, a radi se od oko 950 milijuna kuna jamstava”, rekao je Marić.
Kazao je kako je dobro da Kinezi dolaze, ali nije baš dobro stvarati nekakva očekivanja. Naglasio je da treba pričakti da Kinezi dođu i analiziraju situaciju.
“Gledano iz perspektive poreznih obveznika, ovdje je jako jasno da je ovakav model neodrživ”, poručio je ministar financija.

Komentiraj