Manolić dobio spor protiv Hebranga zbog klevete u ‘Bujici’

 

Josip Manolić, bivši hrvatski premijer s početka 90-ih i jedan od osnivača HDZ-a, dobio je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno spor protiv bivšeg ministra zdravstva Andrije Hebranga i nekad visokopozicioniranog dužnosnika HDZ-a zbog kleveta koje je Hebrang na račun Manolića izrekao u emisiji “Bujica” prikazanoj na Osječkoj TV 10. lipnja 2015. godine na temu “Zločinac Manolić u koaliciji s SDP-om”.

Odgovarajući na pitanje voditelja o žrtvama na prostoru bivše Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata Hebrang je, prema sudskoj presudi, iznio neistinite tvrdnje o Manolićevoj navodnoj ulozi u organiziranju dijela tih zločina u funkciji nekadašnjeg visokopozicioniranog dužnosnika OZN-e. Hebrangu je nepravomoćnom prvostupanjskom presudom izrečena novčana kazna od 40 dnevnih iznosa odnosno ukupno 20 tisuća kuna, ali mu je ta kazna dana uvjetno odnosno neće biti izvršena “ako optuženik u roku od 2 godine po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo”.

Zanimljivo je kako je Hebrang na sudu pokušavao osporavati autentičnost snimke emisije u kojoj je izrekao klevete na račun Manolića te je, kad je na sudu prikazana snimka emisije tvrdio da ne zna je li ta snimka autentična.

Komentiraj