Manjine Splitsko-dalmatinske županije obilježile 70. obljetnicu Deklaracije o ljudskim pravima

Pero Lovrovic/PIXSELL

Više od 300 predstavnika svih nacionalnih manjina s podlučja Splitsko-dalmatinske županije obilježilo je u nedjelju Međunarodni dan ljudskih prava i 70. obljetnicu Deklaracije o ljudskim pravima koju je Opća skupština UN proglasio 10. prosinca 1948. godine.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnik nacionalnih manjina u Splitu Edin Nurkić rekao je kako je za nacionalne manjine iznimno važno što Deklaracija o ljudskim pravima obvezuje državu da bude “za sve ista” u tretiranju ljudskih prava.

“Deklaracijom o ljudskim pravima regulirano je da nijedan pojedinac, skupina ili država ne treba iskoristiti deklaraciju ili bilo koji drugi zakon radi zlostavljanja neke druge skupine,” rekao je Nurkić.

Izaslanik župana Splitsko-dalmatinskog Marko Bekavac istaknuo je kako županija redovito ispunjava svoje obveza prema nacionalnim manjinama, dok je izaslanik splitskog gradonačelnika Tonči Blažević najavio kako će Grad Split u 2019. godini za 10 posto povećati sredstva namijenjena aktivnostima nacionalnih manjina, te će ona iznositi oko 738.000 kuna.

Potpredsjednik Vladinog Savjeta za nacionalne manjine Veselko Čakić rekao je kako je Savjet najviša institucija u Hrvatskoj koja štiti ljudska prava. Putem nje se financiraju udruge nacionalnih manjina u Hrvatskoj a u proračunu za sljedeću godinu sredstva za tu namjenu ostat će na razini ovogodišnjih.

Komentiraj