MALTA FILES 2017.: Medijski mogul Dragan Šolak iz Hrvatske izvukao 6,7 milijuna eura bez plaćanja poreza

Autor:

20.09.2013., Rovinj - Weekend Media Festival 2013, panel Telekomunikacije - Novi poslovni modeli. Ivica Mudrinic, Mladen Pejkovic, Dragan Solak. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Petar Glebov/PIXSELL

Objavljeno u Nacionalu br. 997, 06. lipanj 2017.

Dokumenti Malta Files pokazuju kako se izbjegava plaćanje poreza u Hrvatskoj i kako je novac koji su uplatili Hrvatski Telekom, Iskon i VIPnet završio na tajnim računima United Media Grupe na Cipru i u Lihtenštajnu

Manjinski vlasnik United Media Grupe Dragan Šolak, jedna od najbogatijih osoba na Balkanu, ima već duže vrijeme lanac tvrtki u poreznim oazama na Cipru, Britanskim Djevičanskim otocima, Sejšelima, u Švicarskoj i Lihtenštajnu. Većinski vlasnik United Media Grupe, koja u Hrvatskoj emitira program svog sportskog kanala Sportklub i informativnog kanala N1, američki je privatni dioničarski fond KKR, sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Delaware i na Kajmanskim otocima, a u njegovu tvrtku majku na Kajmanskim otocima 50 milijuna eura uložila je i Europska banka za obnovu i razvoj.

Dokumenti Malta Files, koji su u posjedu Europske istraživačke suradnje (EIC) i u koje Nacional ima uvid, pokazuju kako se izbjegava plaćanje poreza u Hrvatskoj, u kojoj su u jednoj godini Hrvatski Telekom, Iskon i VIPnet, United Media Grupi platili 6,7 milijuna eura za televizijska prava. Taj novac je bez plaćanja poreza u Hrvatskoj završio na tajnim računima United Media Grupe na Cipru i u Lihtenštajnu.

United Media je jedna od najvećih telekomunikacijskih grupa na području bivše Jugoslavije. Kao opskrbljivač internetom, telefonijom i televizijskim programima putem tvrtki Telemach, SBB, Total TV, NetTV Plus i drugih, ta je tvrtka među vodećima u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini s ukupno 1,55 milijuna kućanstva i 440 milijuna eura prihoda u posljednjoj godini.

Osim po sve gledanijim sportskim kablovskim kanalima, u Hrvatskoj je United Media poznat i po programu N1, lokalnom ogranku američke televizije CNN. N1 pored Hrvatske, emitira i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a zanimljivo je da je poslije 2013., kada je 72,90 posto udjela u United Media Grupi od londonskog fonda Mid Europa Partners kupio fond Kohlberg Kravis Roberts (KKS) iz New Yorka, njihov glavni lobist na Balkanu postao bivši direktor CIA-e general David Petraeus.

S druge strane, Dragan Šolak, srpsko-slovenski biznismen, strastveni igrač golfa i vlasnik više golf terena, vila i privatnih zrakoplova, još u 2015. godini bio je vlasnik 22,11 % udjela u United Media Grupi preko tvrtke Gerrard Enterprises LLC s otoka Man, dok je 4,99 % bilo u vlasništvu tvrtke Cable Management Company Ltd. s Britanskih Djevičanskih otoka. Po dokumentima dostupnima Nacionalu, vlasnica te tvrtke najvjerojatnije je njegova supruga Gordana Šolak, koja do sada nije odgovorila na upite Nacionala o vlasništvu u toj kompaniji. Slovenski poduzetnik Tomaž Jeločnik, koji je 2013. u Sloveniji osuđen zbog utaje poreza, njihov je glavni operativac za poslove u državama s niskim stopama poreza. Jeločnik je direktor tvrtki United Media Distribution AG u Švicarskoj i UML-United Media Limited na Cipru, koja je 3. travnja 2014. registrirala tvrtku United Media Malta Limited u Floriani na Malti.

Ta tvrtka, u kojoj nema ni jedne zaposlene osobe, osnovana je kako bi hrvatski pružatelji usluga interneta i televizijskih programa na njen račun uplaćivali naknade za televizijska prava i licence. Od kolovoza 2014. do kolovoza 2015. Media Malta Limited primila je 6,7 milijuna eura od Hrvatskog Telekoma, Iskona i VIPneta, a na Malti je platila samo 27.000 eura poreza.

Administrativne poslove za tvrtku United Media Malta Limited na Malti vodila je tvrtka Credence, koja je tijesno povezana s odvjetničkom tvrtkom Muscat Azzopardi & Associates, iza koje stoje nekadašnji sudac Međunarodnog suda na Kosovu Godwin Muscat Azzopardi i njegovi sinovi James i Adrian Muscat Azzopardi. Kada je Andrew Cefai iz tvrtke Credence pitao Ligiju Fratilu, rumunjsku financijsku direktoricu ciparske tvrtke UML – United Media Limited, koja će biti primarna djelatnost malteške tvrtke, ona je 7. svibnja 2014. odgovorila: „TV emitiranje u bivšim jugoslavenskim državama, a predviđeni prihodi bit će oko 4 milijuna eura godišnje, a možda više.“ Fratila je objasnila i da će malteška tvrtka poslovati u Hrvatskoj i na Cipru te da će imati 3 do 4 prihoda i 3 do 4 rashoda svakoga mjeseca. Time je potvrdila da su milijuni eura iz Hrvatske završili na Cipru, a razlog za »by-pass« preko Malte je taj što Hrvatska ima potpisan međunarodni ugovor s Maltom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali s Ciprom takvog ugovora nema. To je potvrđeno porukom koju je ciparska tvrtka poslala Credenceu 19. lipnja 2014., u kojoj je navedeno da tvrtka treba „certifikat o fiskalnom boravištu za jednog hrvatskog klijenta. Certifikat nam je potreban za primjenu ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja“. Prije nego što su počeli stizati milijuni iz Hrvatske, trebalo je srediti još nekoliko stvari te je 23. lipnja poslan zahtjev malteškoj financijskoj upravi za izdavanje poreznog certifikata o boravištu malteške tvrtke kćeri za potrebe hrvatskog klijenta Hrvatskog Telekoma. Iz Hrvatskog Telekoma certifikat su dostavili hrvatskoj poreznoj upravi i na osnovu toga su imali 0 % akontacije poreza na licence koji su bili dužni platiti tvrtki UML.

Zahtjev je bio uspješan. Malteška financijska uprava izdala je certifikat 10. srpnja 2014. „Ovim certifikatom potvrđuje se da je tvrtka United Media Malta Limited, s adresom Market Street 83, Floriana, Malta, registrirana na Malti i da je podložna plaćanju poreza na dobit u visini od 35 posto. Ova potvrda izdana je na zahtjev Hrvatskog Telekoma kako bi se predočila hrvatskim poreznim organima zbog plaćanja televizijskih prava tvrtki United Media Malta Limited.“

Ovom potvrdom malteška financijska uprava očito nije hrvatskim poreznim organima predstavila svu istinu jer je Malta poznata po tome što tvrtkama koje posluju izvan njezina teritorija, omogućava povrat 85 posto plaćenog poreza. Tako da je umjesto 35 posto, realni efektivni porez na dobit samo pet posto, a uz to na Malti ne postoji ni akontacija poreza na licence. Iz malteške financijske uprave nisu odgovorili na novinarsko pitanje o izdanom certifikatu, a iz hrvatskog Samostalnog sektora za sprečavanje poreznih prevara odgovorili su da zbog porezne tajne ne mogu dati odgovor jesu li navedeni porezni obveznici platili predujam poreza na pojedine transakcije. Nadalje su napomenuli da su hrvatski porezni obveznici dužni postupati sukladno odredbama međunarodnog Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Malte o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak, Zakona o porezu na dobit i Pravilnika o porezu na dobit.

Nakon izdavanja certifikata, u United Media Grupi samo su još trebali prenijeti vlasništvo fiktivnog trgovačkog društva na Malti s ciparske tvrtke, koja ju je i osnovala, na tvrtku kćer iz Luksemburga, United Media S.a.r.l. Nakon toga tijek novca između tvrtke majke i tvrtke kćeri ne bi bio previše sumnjiv i sve bi bilo spremno za milijune iz Hrvatske.

Tabelarni prikaz pod imenom „Carriage fees United Media Malta 01 September 2015“ otkriva da je prva uplata na račun br. 2014-001 izvršena 1. kolovoza 2014. Hrvatski Telekom uplatio je 1.507.916 eura na račun United Media Malta Limited otvoren kod Sparkasse Bank Malta Plc. Taj iznos odnosio se na plaćanje licenci za programe Sportklub Channel, SK1, SK2, Golf te Lov i Ribolov, za razdoblje od siječnja do srpnja 2014. Sljedeća uplata od Hrvatskog Telekoma u iznosu od 215.716 eura uslijedila je u listopadu 2014., a od tada su jednaki iznosi uplaćivani svakoga mjeseca sve do travnja 2015. Ukupno je malteška tvrtka poslala Hrvatskom Telekomu 14 računa u vrijednosti od 3.881.802 eura za licence spomenutih TV programa između siječnja 2014. i kolovoza 2015. Četiri posljednja računa iz tog tabularnog prikaza nisu plaćena do 1. rujna 2015.

I drugi hrvatski internetski i televizijski operater Iskon plaćao je malteškoj tvrtki svakoga mjeseca; 17. listopada 2014. platio je 116.695 eura za pet TV programa emitiranih od siječnja do kolovoza 2014. Slijedili su transferi u iznosu od 39.600 eura svakoga mjeseca do kolovoza 2015. Ukupno je Iskon malteškoj tvrtki platio 607.735 eura. Treći hrvatski operater VIPnet je u razdoblju od listopada 2014. do kolovoza 2015. na račune na Malti uplatio 1.226.425 eura.

Prema prvom tabularnom prikazu dostupnom Nacionalu, malteška tvrtka izdala je 31 račun ukupne vrijednosti 5.515.963 eura. Ali drugi tabelarni prikaz u Excelu s naslovom „United Media Malta_August 2015“ pokazuje da je malteška tvrtka imala još veće prihode – ukupno 6.730.176 eura, koje su platili spomenuti operateri iz Hrvatske.

Hrvatski Telekom, Iskon i VIPnet svakog mjeseca ukupno su uplaćivali 413.673 eura na Maltu, dok je malteška tvrtka svakog mjeseca prebacivala 401.614 eura od „prava na emitiranje“ na Cipar, a u nekoliko posljednjih mjeseci i u Lihtenštajn. Malteška tvrtka je svakog mjeseca zaradila samo 11.059 eura, od čega je u razdoblju između kolovoza 2014. i kolovoza 2015. uz dodatak jednomjesečnog prihoda od hrvatskih operatera, napravila 565.586 eura prihoda prije oporezivanja, na što je platila 27.007 eura poreza ili 4,7 %. To što je veći dio od 6,1 milijuna „operativnih troškova“ ili „prava na emitiranje“ završio na Cipru, proizlazi iz izjave financijske direktorice ciparske tvrtke prilikom otvaranja tvrtke 2014. Da je novac završio na Cipru, potvrđuju i uplate slovenskih operatera Telekom Slovenija, T-2 i Telemach, koji su 2014. platili milijune eura za TV licence na istu ciparsku tvrtku, UML-United Media Limited. Međutim, kasnije je došlo do promjene i dotok novca je usmjeren u jednu od najtajnovitijih poreznih oaza – u Lihtenštajn. Na računu br. 2014-114 izdanom 17. kolovoza 2015. od švicarske tvrtke United Media Network A.G., u iznosu od 401.263 eura, već je naznačeno plaćanje u tu malu kneževinu između Austrije i Švicarske. Isti iznos bio je i na računu te tvrtke za rujan 2015., a plaćanje s Malte trebalo je biti izvedeno na račun broj LI02 0881 5000 1002 6210 1 otvoren u Union banci u Vaduzu.

Najmanje 800.000 eura s Malte je primila švicarska tvrtka, koja je pod imenom United Media Distribution A.G. osnovana 10. travnja 2015. u porezno ugodnom švicarskom kantonu Zug. U Zürich se tvrtka preselila 17. lipnja 2015., a nekoliko dana kasnije, 24. lipnja 2015. dobila je i današnji naziv – United Media Network A.G. Direktori su ponovno Slovenac Tomaž Jeločnik i švicarski odvjetnik Wolfram Andreas Kuoni, koji je dugi niz godina radio u velikoj švicarskoj banci UBS, a 2005. je otvorio odvjetnički ured Kuoni Attorneys at Law. Taj ured nalazi se na adresi Löwenstrasse 66 u Zürichu, što je ista adresa kao i adresa švicarske tvrtke United Media Network A.G. koja je dio medijskog imperija Dragana Šolaka i KKR-a.

Nakon što su počeli izvršavati plaćanja na račun švicarske tvrtke u Lihtenštajnu, više nije bilo potrebe za drugi krak preko Malte i Cipra, zbog čega je malteška tvrtka likvidirana krajem 2015. Prije toga potpisani su i tripartitni ugovori s hrvatskim operaterima kojima su s malteške na švicarsku tvrtku prenesene TV licence za sportske kanale. Nakon 2015. milijuni eura iz Hrvatske završavali su u Vaduzu, ali u razdoblju između kolovoza 2014. i kolovoza 2015. preko Malte je iz Hrvatske izvučeno najmanje 6,7 milijuna eura na koje u Hrvatskoj nije plaćen porez. Dragan Šolak nije odgovorio na brojna pitanja koja mu je Nacional uputio oko osnivanja i poslovanja tvrtke na Malti. Tomaž Jeločnik nije detaljno odgovorio na postavljena pitanja, nego je Nacionalu dao sljedeći odgovor: “Želimo naglasiti da tvrtke koje spominjete u svom upitu posluju u skladu sa zakonom država u kojima imaju središte i u skladu sa zakonom Europske unije. Porezi na dobit i prihode pojedinih kompanija redovito se plaćaju po poreznoj regulativi država i po bilateralnim poreznim aktima država u pitanju.“

Međutim, to nije bila jedina tvrtka preko koje je United Media Grupa poslovala na Malti. Nekoliko godina ranije stvorena je tvrtka čija je jedina svrha bila plasiranje oko 10 milijuna eura na područje država bivše Jugoslavije. Na Malti je 2. kolovoza 2011. osnovana tvrtka Prestige Media Ltd. čiji su službeni vlasnici bile tvrtke Salvado Investment Corp sa Sejšela, Cohengen Holdings Limited s Cipra i IKO Balkan S.r.l. iz Rumunjske.

Mnogo interesantniji je dokument dostupan Nacionalu koji otkriva koje su osobe bile zastupnici vlasnika gore spomenutih tvrtki. To su bili Dragan Šolak i potpredsjednica United Media Grupe Viktorija Boklag, koja je odgovorna za marketing i medije, a ujedno je i direktorica srpskog SBB-a. Ukrajinka Viktorija Boklag je u prošlosti bila s Tomažem Jeločnikom predstavnica tvrtke BL Media Limited s Britanskih Djevičanskih otoka. Uz njih dvoje, navedene su još dvije osobe mađarskog porijekla, Tamas Laszlo i Istvan Bessenyei, ali njihov identitet nije bilo moguće potvrditi. Njih četvero je zapravo predstavljalo tri tvrtke koje su bile službeni vlasnici Prestige Media Limiteda s Malte.

Godišnji izvještaj te tvrtke za 2012. koji pokriva i pet posljednjih mjeseci 2011., otkriva da je tvrtka bez zaposlenih osoba u prvih 17 mjeseci imala 10.018.000 eura prihoda i 9.652.805 eura profita. Na taj iznos je na Malti platila svega 228 eura poreza ili 0,002 %. Odakle je došlo spomenutih 10 milijuna eura prihoda, iz dokumentacije nije moguće rekonstruirati, ali jasno je gdje i pod kojim uvjetima je završio veliki dio tog novca s Malte. U istom godišnjem izvješću moguće je vidjeti da je tvrtka dala 9,8 milijuna eura dioničarskih kredita svojim vlasnicima.

Tri dopisa s istim naslovom „Re: Balance due to Prestige Media Limited (C 53525)“ koja su poslale tvrtke vlasnici, Iko Balkana S.r.l., Cohengen Holdings Limited i Salvado Investment Corp, malteškoj revizijskoj kući Nexia BT u rujnu 2014., otkrivaju distribuciju tih 9,8 milijuna eura.

„Sukladno vašem upitu mogu potvrditi sumu od 4.491.000 eura koju je tvrtka Salvado Investment Corp dugovala tvrtki Nexia BT na dan 31. kolovoza 2014. Dug je neosiguran i na njega se zaračunava kamatna stopa od 0,125 posto te se treba vratiti na zahtjev. Zaključno s 31. kolovozom plaćeno je 1811 eura kamata“, stoji u pismu koje je u ime tvrtke Salvado Investment Corp 5. rujna 2014. potpisao njihov zastupnik Aspermont Financial Services Limited, odnosno tvrtka BVI kojom upravlja švicarski odvjetnik Kuoni i koja se nalazi na istoj adresi u Zürichu kao i United Media Group. U drugom pismu koje je tog istog datuma poslao United Media Distributions S.r.l. (bivši Iko Balkan S.r.l.) spominje se „dug od 2.994.000 eura“ koji ta tvrtka duguje Prestige Media Limitedu. Do zadnjeg dana kolovoza te godine plaćeno je 1248 eura kamata po istoj kamatnoj stopi od 0,125 posto. Najmanju posudbu u iznosu od 2.495.000 eura primio je Cohengen Holdings Limited, a i u tom slučaju kamata je iznosila 0,125 posto. Ukupno je tvrtka Prestige Media Limited svojim dioničarima dala 9,8 milijuna eura zajmova, a za tu je sumu dobila samo 14.594 eura kamata u 2012. i 12.475 eura kamata u 2013.

Sve tri spomenute tvrtke posluju na području Balkana pa se tako Salvado Investment Corp sa Sejšela pojavljuje u nekim zanimljivim transakcijama u Sloveniji. Tvrtka je 2014. kupila 100 % udjela u slovenskoj tvrtki ASPN d.o.o. čiji je jedini vlasnik bio Roman Lisac, nekadašnji osnivač i direktor košarkaške ABA lige i počasni konzul Izraela u Sloveniji. Ta tvrtka se bavila emitiranjem programa Šport TV, koji je bio konkurencija programima United Media grupe Športklub. Dragan Šolak i Lisac nisu odgovorili na pitanje je li novcem iz tog kredita bilo plaćeno preuzimanje ASPN d.o.o. i programa Šport TV. Cohengen Holdings Ltd je, prema nekim turskim izvorima, aktivan u Bosni i Hercegovini, a i rumunjska tvrtka United Media Distributions sa samo dvoje zaposlenih osoba u 2015. godini već duže vrijeme posluje u toj regiji.

Međutim, kako je Prestige Media Limited svojim vlasnicima dao dugoročne kredite na pet godina s kamatom od 0,125 %, može se tvrditi da im je zapravo 9,8 milijuna eura gotovo plasirao bez naknade, a možda i darovao, što će vjerojatno zanimati porezne organe, osobito jer su kredite dobile povezane osobe. Dodatno, postoji visoka vjerojatnost da ti krediti nikada nisu bili vraćeni malteškoj tvrtki koja je službeno likvidirana u rujnu 2014.

E-mail poslan 5. kolovoza 2013. iz tvrtke PiscoPartners, malteškog poreznog savjetnika s uredima na Malti i u Zürichu koji je radio za Prestige Mediu, a koji su računovođe ponovo mijenjale u veljači 2015. godine, otkriva da je bankovni račun spomenute tvrtke otvoren kod Bank of Valletta bio prazan. Na dan 31. kolovoza 2014. tvrtka Prestige Media Limited imala je samo 6533 eura u gotovini pa su se računovođe i revizori uplašili da neće biti plaćeni za svoje usluge.

„Upravo sam razgovarao s Rolandom Köchlijem zbog naplate usluga koje su obavile tvrtke Credence, Nexia i PiscoPartners. Raspravljali smo o situaciji i akcijskom planu te smo donijeli sljedeće zaključke: Prestige Media trenutno nema dovoljno sredstava na računu da plati sve usluge. Tvrtka je svojim dioničarima dala zajam 2011. i dio tog zajma bit će vraćen kako bi tvrtka mogla postati likvidna te platiti sva dugovanja“, pisalo je u e-mailu poslanom iz tvrtke PiscoPartners. Nakon toga je izračunat iznos dugovanja kako bi dioničari mogli vratiti točan iznos s kojim bi platili malteške računovođe, odvjetnike i savjetnike i oni nisu trebali strahovati da će ostati bez novca. Tvrtka je na kraju likvidirana u veljači 2015., a kao službeni datum likvidacije naveden je 12. rujan 2014. Tako je zatvorena još jedna fiktivna tvrtka iz poslovnog imperija Dragana Šolaka koja je sjedište imala u nekoj od poreznih oaza. Na pitanje jesu li krediti u iznosu od 9,8 milijuna eura ikad vraćeni, Šolak nije odgovorio, kao što nije odgovorio ni na druga pitanja koja mu je postavio Nacional.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.